Waar blijven die extensies voor Edge nou?

Er is opnieuw informatie uitgelekt over mogelijke extensies in Edge, de nieuwe browser van Windows 10. Op een inmiddels verwijderde testpagina waren korte tijd drie nieuwe add-ons voor Edge te downloaden, waardoor het lijkt alsof de extensies er nu echt aan zitten te komen. Maar waarom duurt dat zo lang? Wanneer komen de extensies voor Edge nou echt? Een korte geschiedenis van Microsofts verwarrende programma.

Edge werd al tijdens de eerste presentatie van Windows 10 aangekondigd. Aanvankelijk werd er goed uitgepakt met de browser. Het was één van de belangrijkste nieuwe punten van Windows 10, een waardige en moderne opvolger van het achterhaalde en trage Internet Explorer.
 

Belangrijk onderdeel

Edge had een strak, modern uiterlijk en was bovendien razendsnel - veel sneller dan het inmiddels erg zware Chrome of Firefox. Maar met alleen een mooie UI en een snelle motor kom je er nog niet. Eén belangrijk onderdeel ontbrak nog: Extensies.
 

Cross-platform-strategie

Microsoft wil(de) de 'extension-gap' oplossen door Firefox- en Chrome-addons te porten

Net zoals met Windows 10 Mobile moest Edge vooruit worden geholpen door een ambitieuze en opvallende strategie van ceo Satya Nadella. Waar de 'app-gap' in het mobiele OS moet worden opgelost met een programma om Android- en iOS-apps te porten, moest iets soortgelijks met Edge gebeuren.

Om het extensie-ecosysteem de broodnodige kickstart te geven zou het mogelijk moeten worden extensies van Firefox of Chrome te porten naar Edge. Dat programma lijkt inmiddels een stille dood gestorven, en het lijkt er niet op dat er zulke ports nog uit worden gebracht.
 

Geen marktaandeel

Edge is de standaard-browser in Windows 10, maar kan desondanks maar moeilijk aan marktaandeel winnen. Dat heeft met een aantal dingen te maken, zoals het gebrek aan opties of het feit dat de browser bij sommige gebruikers extreem veel werkgeheugen in beslag neemt. Het gebrek aan extensies is echter het grootste probleem voor de meeste gebruikers die de browser een kans wilde geven.

Zonder AdBlock (of het nieuwe uBlock Origin) en LastPass is het voor veel gebruikers niet interessant genoeg om over te stappen. Het maakt het onthouden van wachtwoorden teveel gedoe, en het surfen op websites een vervelende ervaring.
 

Zonder adblocker en LastPass willen gebruikers niet overstappen

Aanvankelijk leken veel gebruikers nog wel geïnteresseerd in Edge. De browser werd iets meer dan een maand na de lancering door 40% van de Windows 10-gebruikers gebruikt - althans, 'minimaal eens per maand geopend'.
 

Agressieve opdringing

Net als Windows 10 zelf is Microsoft de afgelopen maanden steeds agressiever geworden in het opdringen van Edge. Aanvankelijk was Edge 'de aanbevolen browser' voor Windows 10, maar in bèta-versies van het besturingssysteem werd je vriendelijk verzocht toch je browser te veranderen naar Edge. Later werd de browser zelfs automatisch veranderd naar Edge, ook als je eerder Chrome of Firefox gebruikte.
 

Moeilijker proces

Nog later werd het proces om de browser te veranderen nog wat moeilijker gemaakt. In plaats van dat direct in de browser zelf in te kunnen stellen moesten gebruikers diep het Instellingen-menu induiken om de browser handmatig te veranderen. Dat was zelfs zo omslachtig, dat andere browser-makers erover klaagden.

Dat weerhield de meeste gebruikers er niet van alsnog over te stappen, maar inmiddels zijn er nog geen extensies in Edge te vinden. Wel heeft Microsoft een aantal andere wijzigingen doorgevoerd in de browser, zoals previews van een tabblad als je daar met je muis overheen gaat en het synchroniseren van tabbladen.
 

Verschoven deadline

De deadline voor de extensies is nu 'ergens in 2016'

De deadline voor extensies in de browser is inmiddels al regelmatig uitgesteld door Microsoft. De laatste keer dat het bedrijf zo'n deadline durfde te noemen was meer dan 4 maanden geleden, toen bekend werd dat de extensies 'ergens in 2016' zouden komen - een redelijke ruime definitie.
 

Onbekend verloop

Er is buiten de uitgelekte drie extensies niets meer bekend over een verdere uitrol van het programma. Opvallend is wel dat de extensies alleen worden uitgerold in Technical Previews, het bèta-programma voor Windows 10-testers. Edge is een 'Universal Windows App', wat betekent dat de app ook makkelijk via de Store kan worden geüpdate, maar daar lijkt Microsoft niet voor te kiezen.

Ook nu er opnieuw informatie is uitgelekt is er feitelijk nog niets bekend over de extensies. Microsoft wil nog steeds niet zeggen wanneer de add-ons komen en welke extensies er aanvankelijk beschikbaar komen. Het blijft dus maar afwachten - en het is maar de vraag of gebruikers nu nog wel willen overstappen van Firefox of Chrome.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: add-on, plugin, edge, extensies