VS boekt kleine overwinning op Kim Dotcom

De Verenigde Staten heeft de eerste overwinning geboekt op Kim Dotcom en drie van zijn medewerkers, waaronder de Nederlander Bram van der Kolk. De Amerikaanse autoriteiten hoeven nu niet meer de complete bewijslast te overleggen om de uitleveringsprocedure te voltooien.

Kim Dotcom en zijn medewerkers zijn door de Amerikaanse autoriteiten beschuldigd voor de verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal via de website Megaupload. Deze filesharingsite werd begin 2012 uit de lucht gehaald op verzoek van de VS. De Amerikanen hebben Nieuw-Zeeland om de uitlevering gevraagd van Dotcom en zijn medewerkers. Dotcom heeft verklaard onschuldig te zijn omdat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor mensen die ervoor kiezen om illegaal muziek of films te downloaden via zijn website.

Samenvatting is voldoende
De uitleveringsprocedure zal in augustus aanstaande pas plaatsvinden. Een Nieuw-Zeelandse rechtbank heeft in hoger beroep een eerdere uitspraak vernietigd dat Dotcom en de anderen bij de uitleveringsprocedure uitgebreide toegang moeten hebben tot de bewijslast. De rechtbank heeft nu bepaald dat slechts een samenvatting van de beschuldigingen voldoende is, omdat dit anders het proces onnodig vertraagt. Volledige openheid van bewijs is volgens de rechtbank niet nodig omdat de hoorzitting niet de plek is om schuld of onschuld vast te stellen.

Paul Davison, een van de advocaten van Dotcom, zegt vandaag dat hij van plan is om hoger beroep aan te tekenen bij het Nieuw-Zeelandse Hooggerechtshof. Het juridische team van Dotcom moet daarvoor eerst een aanvraag indienen bij de rechtbank, die beslist of een hoger beroep mogelijk is.

Mega
De internetactiviteiten hebben Dotcom geen windeieren gelegd. Hij opereert vanuit Nieuw-Zeeland vanuit de dotcom mansion, een luxueus extravagant gebouwencomplex. De uitleveringsprocedure is voor Dotcom en zijn medewerkers geen enkele reden om stil te gaan zitten afwachten op wat er gaat komen. Afgelopen januari hebben zij de nieuwe filesharingsite Mega gelanceerd, een concurrent voor onder andere Mediafire, Dropbox en Skydrive. De data van de gebruikers wordt daarbij versleuteld en ontsleuteld via de browser, zonder tussenkomst van andere software.

Bron: Fox News

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Online opslag

Tags: filesharing