abonneren

Volvo bouwt wagens die zelf vluchtwegen plannen

Vanaf 2020 rijden de auto's van Volvo uit zichzelf en zorgen ze ervoor dat niemand meer gewond raakt of zelfs sterft in een verkeersongeval. Om dat mogelijk te maken, wordt een systeem ontwikkeld dat automatisch ontsnappingsroutes herkent.

Dat kan dankzij een on-board computer die de omgeving in 360 graden rond de auto in de gaten houdt. Deze maakt onderscheid tussen voetgangers, fietsers en andere wagens en analyseert onder meer hun snelheden.

Ingrijpen

Merkt de computer dat er zich een gevaarlijke situatie ontvouwt op de weg, dan krijgt de bestuurder vijf seconden van tevoren een signaal. Bij geen reactie van de chauffeur grijpt het systeem zelf in. Een veilige route is dan reeds gepland, en de wagen weet waar hij heen moet rijden om aan het ongeval te ontkomen.

Volvo verwacht dat het zogenaamde 'centralized Sensor Fusion framework' nog vijf jaar op zich laat wachten. Voor vrachtwagens wordt een specifieke variant van het systeem ontworpen, omdat deze logge monsters niet zo gemakkelijk van hun pad wijken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: auto, volvo

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord