abonneren

Volgende generatie Intel Atom-chips lekt uit

Informatie over de nieuwe mobiele processorfamilie van Intel genaamd Bay Trail-T is uitgelekt. De nieuwe Atom processoren moeten fabrikant ARM schrik injagen en zijn bedoeld voor tablets.

Hoewel we nog steeds wachten op de Clover Trail mobiele processor-reeks van Intel, zijn er nu alweer details over de volgende generatie uitgelekt. Intel doet flink zijn best om ARM bij te benen op het gebied van mobiele processoren, maar kijkt nog altijd tegen een flinke achterstand aan.

De nieuwe mobiele processorfamilie genaamd Bay Trail-T ziet er veelbelovend uit. De processoren zijn gebaseerd op het 22 nanometer-principe, waar Clover Trail op 32 nanometer is gebaseerd. Het nieuwe platform heeft bovendien vier processorkernen in plaats van twee. De Trail Bay-T processoren zouden maar de helft van de energie verbruiken van de Clover Trail generatie.

Hyperthreading is afgeschaft bij de Bay Trail-T Atom processoren. De maximale kloksnelheid gaat flink omhoog naar 1,6 GHz tot 2,1 GHz, ten opzichte van de maximale 1,5 GHz van de Clover Trail lijn.

SoC

De Bay Trail-T is een System on a Chip (SoC) en maakt deel uit van het Valley View T-platform. Dat betekent dat het niet alleen GPU en CPU combineert, maar ook grafische drivers ingebouwd heeft en aansluitingen voor usb en wifi.

De HD4000-chip, bekend uit de huidige generatie Ivy Bridge processoren, verzorgt de grafische taken en ondersteunt DirectX 11 en resoluties tot een maximum van 2.560x1.600 pixels.

Verder heeft Bay Trail-T ondersteuning voor 3D-camera’s en usb 3.0 en de accuduur gaat omhoog van 9 naar 11 uur. De tablets die met deze processor-standaard gaan werken moeten onder andere redelijk eenvoudig zware taken kunnen uitvoeren als video’s renderen.

Nog even wachten

Als Intel Bay Trail-T nu op de markt zou kunnen zetten, dan had het bedrijf op mobiel gebied een behoorlijke voorsprong kunnen verwerven op ARM. Maar aangezien Clover Trail eerst nog op de markt komt, zal het nog wel een tijdje duren voor Bay Trail-T op de markt komt. Begin 2014 worden er pas tablets verwacht met de nieuwe Bay Trail-T standaard.

Bron: ZDNet/Mobile Geeks

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Processoren

Tags: