abonneren

Verlaagd btw-tarief voor e-books?

Internationaal ontstaat meer bijval om de regels voor de btw-heffing voor e-books gelijk te trekken met de regels voor papieren boeken.

Uit onderzoek door de internationale uitgeversorganisatie IPA, in 88 landen blijkt dat e-books in 86 % van de gevallen onder het lage btw-tarief vallen. In Europa doet zich het bizarre feit voor dat e-books in de vorm van een download worden beschouwd als een dienst en daarom onder het normale hoge btw-tarief vallen. Het gevolg is dat e-books in de praktijk niet of nauwelijks goedkoper zijn dan papieren boeken.

In 8 van de 27 EU-lidstaten wordt gebruik gemaakt van speciale regeling om boeken op een fysieke drager (papier, cd-rom, usb-stick) het lage btw-tarief toe te passen. Op dit moment is het lage tarief voor alle boeken op fysieke dragers 6%.

In Frankrijk is een wet aangenomen die de mogelijkheid biedt om e-books die via internet gedownload worden onder het lage btw-tarief te brengen. Frankrijk is net als het Nederlands Uitgeversverbond voor het opheffen van het merkwaardige onderscheid naar informatiedrager in de bestaande btw-regeling. In het onderzoeksrapport van IPA wordt dan ook gepleit voor een consistente behandeling van digitale publicaties en e-books gelijk met de gedrukte publicaties te behandelen. Nu maar hopen dat dit niet leidt tot het verhogen van het btw-tarief naar het normale niveau voor gedrukte boeken.

Bron: Nieuwsbank

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie