abonneren

Verlaagd btw-tarief voor e-books?

Internationaal ontstaat meer bijval om de regels voor de btw-heffing voor e-books gelijk te trekken met de regels voor papieren boeken.

Uit onderzoek door de internationale uitgeversorganisatie IPA, in 88 landen blijkt dat e-books in 86 % van de gevallen onder het lage btw-tarief vallen. In Europa doet zich het bizarre feit voor dat e-books in de vorm van een download worden beschouwd als een dienst en daarom onder het normale hoge btw-tarief vallen. Het gevolg is dat e-books in de praktijk niet of nauwelijks goedkoper zijn dan papieren boeken.

In 8 van de 27 EU-lidstaten wordt gebruik gemaakt van speciale regeling om boeken op een fysieke drager (papier, cd-rom, usb-stick) het lage btw-tarief toe te passen. Op dit moment is het lage tarief voor alle boeken op fysieke dragers 6%.

In Frankrijk is een wet aangenomen die de mogelijkheid biedt om e-books die via internet gedownload worden onder het lage btw-tarief te brengen. Frankrijk is net als het Nederlands Uitgeversverbond voor het opheffen van het merkwaardige onderscheid naar informatiedrager in de bestaande btw-regeling. In het onderzoeksrapport van IPA wordt dan ook gepleit voor een consistente behandeling van digitale publicaties en e-books gelijk met de gedrukte publicaties te behandelen. Nu maar hopen dat dit niet leidt tot het verhogen van het btw-tarief naar het normale niveau voor gedrukte boeken.

Bron: Nieuwsbank

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord