Vergrendeling Galaxy S III omzeilbaar zonder wachtwoord

De vergrendelingsfunctie van de Samsung Galaxy S III biedt alleen maar schijnveiligheid. Door een bug is deze vrij eenvoudig te omzeilen door handige onbevoegden.

Je kunt je bedrijfs- of thuisnetwerk nog zo goed voorzien van allerlei beveiligingsmaatregelen, maar dit staat of valt met de zwakste schakel in het systeem. Deze zwakke schakel kan heel goed de smartphone van de medewerkers zijn die buiten de deur werken. De Samsung Galaxy S III smartphone maakt het voor onbevoegden wel heel eenvoudig om persoonlijke of bedrijfskritische zaken in te zien die niet voor hen zijn  bestemd. Het vergrendelingsscherm blijkt onthutsend eenvoudig te omzeilen door een bug. Hiermee treedt de smartphone samen met de Galaxy Note II en de Apple iPhone toe tot de club van mobiele apparaten die je maar beter kunt vermijden als veilig werken noodzakelijk is. De fout zit waarschijnlijk niet in Android, maar in het noodoproepscherm dat Samsung zelf heeft ontwikkeld.

Volledige toegang
De Galaxy S III maakt het nog bonter dan de iPhone door volledige toegang te verschaffen tot de telefoon. Dit meldt de redactie van Nu.nl die deze smartphone gebruikt. De vergrendeling van de smartphone is zonder wachtwoord op te heffen door in het noodcontactenscherm de thuisknop in te drukken, en daarna heel snel de aan-/uit-knop. 'De timing is erg belangrijk. Het kostte dan ook enkele keren voor het de eerste keer lukte', aldus Nu.nl.

iPhone heeft de bug ook
De vergrendelingsbug zorgt bij de iPhone ervoor dat onbevoegden toegang kunnen krijgen tot een beperkt aantal functies via de Telefoon-app. Daarbij kunnen kwaadwillenden contactgegevens bekijken of telefoontjes plegen op kosten van het slachtoffer.

Bij de iPhone kost het wel veel meer handelingen om het wachtwoord te omzeilen. Hierbij is het onder andere nodig om een noodnummer als 112 te bellen en direct weer op te hangen. Apple heeft een update voor het besturingssysteem iOS inmiddels aangekondigd. In de onderstaande video zie je hoe het passeren van het vergrendelingsscherm in zijn werk gaat op de iPhone.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten