abonneren

Verdachte smartphones grondig onderzocht

Na de rellen in de Londense voorsteden heeft de Londense Metropolitan Police een nieuw wapen in de strijd gegooid. Met gespecialiseerde hardware wil de politie smartphones van verdachten sneller en uitgebreider onderzoeken.

Toen de bevolking van Londen vorig jaar in grote groepen aan het plunderen sloeg, ging al snel het verhaal dat relschoppers hun roofacties met behulp van BlackBerry Messenger coördineerden. Hoewel fabrikant RIM de autoriteiten hulp toezegde, is nooit duidelijk geworden in hoeverre de overheid toegang heeft gekregen tot berichten van BBM of andere BlackBerry-gegevens. Daarnaast moest iedere ingenomen smartphone voor onderzoek naar het politielaboratorium worden opgestuurd. De Metropolitan Police heeft nu het heft in eigen handen genomen en hardware aangeschaft die geconfisqueerde smartphones snel en grondig onderzoekt.

De Aceso Kiosk wordt in zestien wijken ingezet. Driehonderd agenten worden opgeleid om met het apparaat te werken. Als van een verdachte een smartphone wordt ingenomen, kan de Aceso aan de slag met sim- en sd-kaarten. Het apparaat doorzoekt volautomatisch de gegevensdragers en slaat alles op. Ook sociale media-account worden doorgespit. Alle gevonden informatie wordt geëncodeerd opgeslagen of kan worden geëxporteerd naar pdf, xls of het beveiligde rtl.

Privacy-experts vrezen dat het apparaat te vaak en onveilig wordt ingezet. Het is onduidelijk wat er met de verzamelde gegevens gebeurt, bijvoorbeeld als een verdachte onschuldig blijkt te zijn. Ook is nergens vastgelegd in welke gevallen de politie het apparaat mag gebruiken. 

Bron: Computer World UK

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: smartphones, Politie, Londen, aceso

Laatste reactie