Verdachte KPN-hack opgepakt

Vorige week is een 17-jarige jongen als verdachte van de op 16 januari uitgevoerde KPN-hack opgepakt. Begin februari bleek dat van 539 KPN-klanten de persoonlijke gegevens online gepubliceerd waren.

De politie nam versleutelde computers, twee laptops en verschillende opslagmedia zoals harde schijven, usb-sticks en dvd’s in beslag. De jongen, die ook bekend staat onder de aliassen ‘xS’, ‘Yoshioka’ en ‘Yui’  zou op honderden servers de hoogste toegangsrechten hebben gehad, waardoor KPN een groot aantal systemen moest opschonen en opnieuw installeren. Ook heeft KPN uit voorzorg op 10 februari het e-mailverkeer van 2 miljoen klanten tijdelijk afgesloten. 

Opschepper
De servers werden gebruikt voor internetdiensten en opslag van (klant)informatie. De jongen beweert niets met de gegevens gedaan te hebben. Volgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is de nationale veiligheid niet in het geding geweest. De jongen zou in een chatkanaal tegen studenten van de Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) hebben opgeschept over zijn kraak. Naast het hacken van KPN heeft hij ook op andere buitenlandse computers ingebroken en runde hij vermoedelijk ook een website waarop hij gestolen creditcardgegevens verkocht.

De Nationale Recherche volgden wekenlang zijn  sporen op internet. Dit leidde vorige week tot de aanhouding van de tiener. Hij is vrijdag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor twee weken in bewaring gesteld en wordt bijgestaan door een advocaat. Zijn aanhouding werd stilgehouden vanwege de belangen van het opsporingsonderzoek.

Reconstructie
Voor wie meer over de achtergronden wil weten, vindt in de PC-Active van deze maand, een reconstructie van de affaire. Het artikel is door journalist van het jaar Brenno de Winter geschreven op basis van gesprekken met insiders. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten