Vara weert aflevering DWDD van Uitzendinggemist

Tijdens de live-uitzending van De Wereld Draait Door op 5 december 2011 werd presentator Matthijs van Nieuwkerk onwel en spoedde zich naar het toilet om over te geven. Jan Mulder nam het presentatiestokje tijdelijk van hem over. Nu is de befaamde aflevering niet te zien bij uitzendinggemist.nl. Wat is hier aan de hand?

Kijkers van de live-uitzending hebben niet gezien hoe Matthijs van Nieuwkerk gehaast naar het toilet liep. Dat komt doordat de DWDD met een vertraging van enkele minuten live wordt uitgezonden. Op het moment dat er iets misgaat, kan er gemakkelijk een fragment uit deze semi-live uitzending worden geknipt.

Elke dag is de laatste aflevering van DWDD bij uitzendinggemist.nl online te bekijken. Het is opvalllend dat juist deze spraakmakende aflevering niet te zien is bij uitzendinggemist.nl. Is er wellicht sprake van falende techniek? We nemen contact op met Gerald van der Wijngaart van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep), die tv-afleveringen via uitzendinggemist.nl beschikbaar stelt. Gerald van der Wijngaart: “De omroep die het programma uitzendt kan bepalen of een bepaalde aflevering wel of niet via uitzendinggemist.nl te bekijken is.”

Opvallend is dat DWDD regelmatig grappige filmpjes met bloopers in tv-uitzendingen laat zien. DWDD heeft er geen enkele moeite mee om fouten van presentatoren van andere televisieprogramma’s uit te zenden. Nu het een keer misgaat bij DWDD lijkt het erop dat de VARA wil verhinderen dat kijkers de uitzending kunnen terugkijken op uitzenddinggemist.nl. Dit lijkt heel erg op zelfcensuur.

Op de late avond wordt de uitzending van DWDD altijd herhaald. Wie gisteren rond 23.34 naar Nederland 3 keek, kreeg niet de beloofde uitzending van DWDD eerder die avond te zien.In plaats van DWDD werd een aflevering van PowNews herhaald. Op dezelfde avond werd op Nederland 1 in een uitzending van Pauw en Witteman het fragment uit DWDD wel herhaald. Wie het fragment wil zien, moet even skippen naar 23.52.

Volgens VARA-woordvoerster Claudia Siebe heeft het niet beschikbaar zijn van de uitzending niets te maken met falende techniek. Wat is de reden dan wel? “We zijn nog bezig met het formuleren van een antwoord”, zegt Claudia Siebe. Het blijft een uurtje stil en rond 15.15 uur krijgen we het verlossende antwoord: “We hebben het overlegd met Matthijs van Nieuwkerk. Na de uitzending is hij ziek naar huis gegaan en we wilden eerst met hem gaan overleggen over het wel of niet online beschikbaar stellen.” Volgens Claudia Siebe komt de uitzending alsnog online in ongecensureerde vorm.

Update: Sinds dinsdagavond 6 december 2011 staat de integrale uitzending van DWDD van 5 december 2011 online.

Geschreven door: Marc Boersma op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: