Vanaf 2015 'killswitch' op smartphones in Nederland

Minister Opstelten wil dat alle telefoons in Nederland een 'killswitch' krijgen. Daarmee kunnen providers een telefoon op afstand onbruikbaar maken. De nieuwe maatregel moet uiterlijk 1 februari 2015 ingesteld zijn.

Dat meldt minister Opstelten in antwoorden op Kamervragen van Van Haersma Buma. De minister wil dat telefoonproviders de unieke IMEI-nummers van telefoons kunnen blokkeren.

Aantal straatroven omlaag
Volgens Opstelten blijkt uit ervaring in andere landen dat het aantal straatroven met circa 20% daalt wanneer IMEI-blokkering wordt ingevoerd. Opstelten laat verder weten dat het proces om de verplichting door te voeren al in volle gang is. Zoals het er nu uit ziet, moet het eerste wetsvoorstel tijdens het zomerreces naar de Tweede Kamer. Voor de maatregel is een wijziging van de Telecommunicatiewet nodig.

Unieke identificatie
Een IMEI-nummer is een unieke identificatiecode voor de provider. Wanneer het IMEI-nummer wordt geblokkeerd, kan de telefoon niet meer op het telefoonnetwerk worden aangemeld. Het is dus nodig dat iedere provider meegaat in een blokkade, wat één van de voorwaarden was van de grote telecomaanbieders voordat zij wilden meepraten over het onderwerp.

Wanneer het IMEI-nummer is geblokkeerd, kan de gestolen telefoon nog altijd op andere manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld via wifi. De blokkade is dus puur van toepassing op het GSM-gedeelte van de telefoon.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: smartphones, killswitch