Usenet: Waarom downloaden van nieuwsgroepen nog altijd in trek is

De nieuwsgroepen (usenet) staan vol met aantrekkelijke films, series, muziek, software en e-books. Het downloaden hiervan is illegaal, maar toch kunnen honderdduizenden Nederlanders de verleiding dagelijks niet weerstaan. Waarom is dat zo?

Wie aan nieuwsgroepen (oftewel usenet) denkt, denkt in eerste instantie alleen maar aan de talloze mediabestanden die dit platform rijk is. Dat is echter niet waar dit platform oorspronkelijk zijn bestaansrecht aan te danken heeft. Twee studenten van een particuliere universiteit uit de Amerikaanse staat Noord-Carolina wilden in 1979 een digitale discussieplaats oprichten voor het uitwisselen van tekstberichten. 

Opvallend is dat usenet daarmee feitelijk ouder is dan het huidige internet. Het is dan ook niet zo gek dat de communicatie in het verleden via het UUCP-protocol verliep, waarbij de berichten middels modemverbindingen van de ene naar de andere computer werden gekopieerd. Hiervoor maakte men gebruik van computers met het Unix-besturingssysteem. 

Tegenwoordig gebeurt de uitwisseling centraler via NNTP, waarbij een beroep wordt gedaan op het TCP/IP-protocol. Internet maakt gebruik van hetzelfde netwerkprotocol om gegevens uit te wisselen.

Usenet-provider: gratis of betalen?

Usenet bestaat uit een wereldwijde groep van duizenden nieuwsservers die continu gegevens met elkaar synchroniseren. Wanneer een gebruiker een bestand naar zo’n server uploadt, is deze data automatisch ook op de overige servers beschikbaar. Je kunt het ’t beste vergelijken met een p2p-netwerk, waarbij gegevens tussen servers wordt gesynchroniseerd. 

© PXimport

Wanneer je pc met een nieuwsserver is verbonden, heb je dus in zekere zin toegang tot het volledige aanbod op usenet (zie kader Retentie). Als je verbinding met dit downloadnetwerk wilt maken, klop je hiervoor aan bij een usenetprovider. Voorheen verleenden internetproviders als extra dienst toegang tot een nieuwsserver, maar tegenwoordig zijn deze ‘gratis’ aanbieders schaars. 

Beter neem je daarom een abonnement bij een gespecialiseerde aanbieder. Het Nederlandse bedrijf Eweka geeft je voor een bedrag van 7,50 euro bijvoorbeeld dertig dagen onbeperkt toegang tot usenet. Andere bekende providers zijn onder meer Giganews, Hitnews en NewsXS.

Aanbod nieuwsgroepen

Hoewel nieuwsservers continu data met elkaar synchroniseren, zijn er evengoed verschillen in het aanbod. De reden hiervoor is dat de capaciteit van servers niet gelijk is. Sommige nieuwsservers zijn in staat om mediabestanden bijvoorbeeld duizend dagen vast te houden, maar er zijn ook servers die een capaciteit hebben van ruim tweeduizend dagen. Hoe korter deze zogeheten retentie, des te sneller verdwijnen de gegevens. 

Dit verklaart grotendeels het prijsverschil tussen usenetproviders. Eweka en Giganews bieden op het moment van schrijven met respectievelijk 2927 en 2367 dagen een prima downloadretentie.

Downloaden van nieuwsgroepen

Door de gegevens van de nieuwsserver (hostadres, poortnummer, gebruikersnaam en wachtwoord) aan een specifiek downloadprogramma toe te voegen, heeft je computer rechtstreeks toegang tot de nieuwsgroepen op usenet. Gratis downloadprogramma’s hiervoor zijn onder andere GrabIt, SABnzbd en Spotnet. 

© PXimport

Een nieuwsserver herbergt duizenden nieuwsgroepen waarin alle tekstbestanden te vinden zijn. Voor muziek- en filmliefhebbers zijn eigenlijk alleen de binaire groepen interessant, omdat hierin alle mediabestanden te vinden zijn. Binaire groepen herken je eenvoudig aan de structuur, aangezien ze altijd de toevoeging alt.binaries bevatten.

Populaire nieuwsgroepen met interessante mediabestanden zijn bijvoorbeeld alt.binaries.movies, alt.binaries.boneless en alt.binaries.nl. Iedere commerciële usenetprovider geeft zijn klanten toegang tot tienduizenden binaire groepen.

Het is zeer tijdrovend om de juiste data handmatig uit de nieuwsgroepen te vissen. Om die reden zijn er verschillende usenetfora in het leven geroepen waarop gebruikers onderling nzb-bestanden van films, series en muziekalbums uitwisselen. Dankzij deze fora weet je dus precies welke mediabestanden er op usenet zijn gepost. 

NZB en PAR

Een nzb’tje bestaat uit een indexbestand met verwijzingen naar de juiste articles op usenet. Door een nzb-bestand van bijvoorbeeld een film aan een downloadprogramma toe te voegen, importeert de software automatisch alle gewenste articles uit de goede nieuwsgroep. Naast usenetfora als www.nzbserver.com en Spotnet bestaan er ook nog andere manieren om aan nzb-bestanden te komen, namelijk door ze zelf aan te maken. Kijk hiervoor maar eens op websites als www.binsearch.info en www.nzbindex.nl. 

© PXimport

Een post van een film is doorgaans verdeeld over meerdere rar-archieven van pakweg 50 of 100 MB. Vaak zijn er ook een paar par-bestanden aanwezig, die helpen bij het herstellen van een beschadigd of incompleet archief. Bij het downloaden van grote hoeveelheden data ontstaan er weleens beschadigingen of ontbreken er bepaalde articles. Met hersteldata is het mogelijk om het mediabestand te repareren. Hiervoor doet je newsreader zo nodig een beroep op de meegeleverde par-bestanden.

Zo werken nieuwsgroepen dus. Het gebruik ervan is niet illegaal - net zoals een torrent-client legaal is - en toch zijn ze een doorn in het oog van auteursrechtenorganisaties. Immers, de bestanden die er op circuleren worden wel degelijk illegaal gedeeld. In dit volgende artikel kijken we naar de risico's die je op dit gebied loopt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten