UnaPhone Zenith: beveiligde smartphone zonder Google-diensten

Smartphones die niet op Android of iOS draaien, hebben het niet makkelijk. Toch proberen de makers van de UnaPhone Zenith het. Dit toestel draait op het veilige UnaOs.

UnaOS is gebaseerd op Android, maar heeft geen Google (Play)-diensten aan boord. Sterker nog, je kunt er helemaal geen apps op installeren. Zelfs niet door ze te sideloaden.

Op slot

Op de UnaPhone staan al meer dan 40 apps, zoals applicaties voor versleuteld bellen en mailen. Deze worden geverifieerd met een unieke sleutel, die .apk's van derden niet bezitten.

De bedenkers van de UnaPhone vragen gebruikers om nieuwe app-ideeën aan te dragen, mochten ze toch iets missen. Firmware-updates worden verder via een versleutelde OTA-verbinding naar de toestellen geloodst.

BlackPhone

De aanpak doet wat denken aan de BlackPhone, ook een dichtgetimmerde telefoon met een eigen OS. Maar hierop kun je er wel voor kiezen om apps te sideloaden. 

Een ander verschil is dat de UnaPhone nog best degelijke specs heeft, met een 5,5 inch full hd-scherm, 4 GB werkgeheugen en een 3000 mAh accu - die overigens niet te verwijderen is.

Crowdfunding

Momenteel is het echter nog maar de vraag of de UnaPhone werkelijkheid wordt. Daarvoor moet eerst een crowdfundingcampagne worden afgerond, en die gaat momenteel nog niet zo heel lekker. Een toestel kost 429 dollar en wordt in september geleverd.

Bron: IndieGogo

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: unaphone, blackphone