Uitvinding studente laadt smartphone in 20 seconden op

Een Amerikaanse studente van 18 jaar heeft een zeer klein apparaatje uitgevonden waarmee een smartphone of andersoortig product in twintig seconden geheel opladen kan worden. De studente won een wetenschappelijke prijs voor haar vinding.

Al tijden is accuduur een remmende factor op technologie, en dan met name voor smartphones. Accu’s die zo klein zijn dat ze in smartphones passen hebben een beperkte capaciteit, waardoor de gemiddelde smartphone maximaal een dag meegaat bij normaal gebruik. Hoewel er al verschillende uitvindingen zijn geweest die de capaciteit van accu’s moeten vergroten, is de praktijksituatie nog altijd niet optimaal te noemen.

De 18-jarige studente Eesha Khare uit Californië heeft nu in elk geval een uitvinding gedaan die de situatie aanzienlijk zal verbeteren wanneer hij geïmplementeerd wordt. Ze ontwikkelde een minuscuul apparaatje waarmee een smartphone in twintig tot dertig seconden op te laden is. Bij de huidige smartphones duurt dat doorgaans meer dan een uur. Ze ontving een Intel Foundation Young Scientist Award met daarbij een bedrag van 50.000 dollar tijdens de Intel International Science and Engineering Fair.

Het apparaatje is een supercondensator. Daarop kan op een bijzonder kleine oppervlakte voor lange tijd energie worden opgeslagen. Bovendien gaat de supercondensator 10.000 oplaadbeurten mee, waar de lithium-ion accu’s die in huidige smartphones en tablets zitten slechts 1.000 keer opgeladen kunnen worden voordat ze het loodje leggen. Daarnaast is de uitvinding van de Amerikaanse dermate klein, dat het ook in flexibele schermen en zelfs kleding zou passen. Volgens de studente zou haar vinding ook in auto’s toepasbaar zijn. Op dit moment wordt de technologie nog nergens ingebouwd, maar hopelijk is dat een kwestie van tijd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten