Uitgevers die ebooks weigeren slecht voor auteurs

‘Uitgevers die weigeren hun boeken digitaal uit te geven misbruiken én ondergraven daarmee het auteursrecht.' Dit is de stelling die Professor Mr. Dirk J.G.

Visser, hoogleraar auteursrecht aan de Universiteit Leiden, op 23 september verdedigt tijdens een lezing in de Leidse rechtenfaculteit voor oudstudenten.

Het auteursrecht is bedoeld om de auteur zeggenschap te geven over de verspreiding van zijn werk, hem in staat te stellen voor het gebruik ervan een vergoeding te bedingen én om de verspreiding van zijn werk aan te moedigen. Het is niet bedoeld om een nieuwe verspreidingsvorm zoals digitale boeken (ebooks) te boycotten en oude exploitatiemodellen te beschermen tegen nieuwe. Conservatieve uitgevers die weigeren werk in digitale vorm uit te geven, maken daarmee misbruik van recht en/of machtspositie. Dit betekent dat deze uitgevers wanprestatie plegen ten opzichte van hun auteurs, die hun digitale rechten daarom kunnen terugvragen.

Het argument dat er met ebooks niet genoeg te verdienen valt of dat de beveiliging niet goed is, gaat niet op. Er valt inderdaad minder per boek te verdienen dan bij papieren edities, maar als er maar veel ebooks worden verkocht, zijn de inkomsten erg interessant. Wat de beveiliging betreft: deze is inderdaad niet helemaal of zelfs helemaal niet waterdicht, maar daar zal men tot op zekere hoogte mee moeten leren leven.

De parallel met de muziekindustrie wordt vaak genoemd, en terecht. Door muziek niet voldoende en niet laagdrempelig genoeg legaal online aan te bieden, heeft de muziekindustrie zichzelf aan de rand van de afgrond gebracht - misschien zelfs eroverheen. Door te weigeren digitaal uit te geven stimuleren de uitgevers het snel groeiende illegale aanbod van digitale boeken. Als het niet legaal wordt aangeboden, wordt het wel illegaal aangeboden. Door te weigeren digitaal uit te geven ondergraven de uitgevers daarmee ook (nog verder) het maatschappelijk en politiek draagvlak voor het auteursrecht en de bestrijding van piraterij. Als het legale digitale aanbod van boeken voor iPad en e-readers onvoldoende is, zijn het publiek en de politiek niet bereid om piraterijbestrijding te steunen. Sterker nog, men beschouwt het illegale aanbod dan niet eens meer als iets onwenselijks.

Onlangs deed online boekverkoper bol.com een vergelijkbare oproep naar uitgevers, toch vooral vaart te maken met het digitaal uitgeven van boeken, om de 'piraterij' te voorkomen. Uitgever Kluwer heeft deze week bekendgemaakt alle nieuwe publicaties voortaan ook digitaal beschikbaar te stellen.

Bron: Book9.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000