UGent en Imec ontwikkelen contactlens met lcd-scherm

Belgische wetenschappers van de Universiteit Gent en het onderzoekscentrum Imec zijn erin geslaagd om een lcd-scherm in te bouwen in een contactlens. Bij de presentatie van het eerste prototype hebben de onderzoekers nu letterlijk de dollartekens voor hun ogen staan.

De contactlens met het ingebouwde lcd-scherm is gepresenteerd door het Centrum voor Microsysteemtechnologie (CMST), Imecs geassocieerde lab aan de Universiteit Gent. Bij een lcd-scherm in de vorm van een contactlens krijg je natuurlijk de meest wilde fantasieën over de toepassingsmogelijkheden voor de gebruiker. Maar voorlopig is dit prototype nog zeer beperkt. Het eerste prototype dat de wetenschappers hebben gepresenteerd toont het patroon van een dollarteken, naar eigen zeggen als knipoog naar de tekenfilmfiguren met de dollartekens in hun ogen.

HUD
De lens kan alleen zeer eenvoudige patronen weergeven die vergelijkbaar zijn met die van een elektronische zakrekenmachine. De Universiteit Gent denkt dat op lange termijn een Head-Up Display (HUD) mogelijk moet zijn. Deze techniek wordt vaak in 3D games gebruikt om de speler van informatie te voorzien. Maar in de realiteit is een HUD nog steeds science fiction.

Medische toepassingen
Een voordeel van lcd-technologie boven het gebruik van led-schermen is dat deze gebruik maakt van de gehele schermoppervlakte, meldt de Universiteit Gent. Deze eenvoudige lcd-contactlens moet overigens nog flink worden verbeterd voordat hij kan worden ingezet. Daarbij denken de onderzoekers eerst aan medische toepassingen of voor cosmetische doeleinden om de kleur van de iris te veranderen.

Artificiële iris
De onderzoekers hopen de beeldkwaliteit te verbeteren door het aantal pixels te verhogen. Ook werken zij aan een volledig autonome elektronische contactlens met een ingebouwd beeldscherm die als een artificiële iris kan functioneren. Deze zou de lichttransmissie naar de retina kunnen regelen als de eigen iris beschadigd is.

Er moet nog een hoop gebeuren voordat de lens daadwerkelijk in een oog kan worden geplaatst. In de onderstaande video durven de wetenschappers dat zelf nog niet aan. Het CMST hoopt dat concrete toepassingen binnen een paar jaar mogelijk zijn.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten