abonneren

Ubuntu maakt Samsung laptops met UEFI onklaar

Verschillende Ubuntu-gebruikers melden dat hun Samsung laptop niet meer werkt nadat zij deze opstarten met een Ubuntu-image. Het moederbord moest daarna worden vervangen. De boosdoener blijkt de BIOS-vervanger UEFI te zijn.

De firmware van Samsung notebooks waarbij de UEFI-ondersteuning is ingeschakeld wordt volledig vernield door een Ubuntu-image te starten, meldt Webwereld. Het gaat om notebooks die zijn uitgeleverd met Windows 7, maar met de UEFI-ondersteuning klaar zijn voor Windows 8.

Microsoft gebruikt UEFI voor Secure Boot, waarbij een digitale handtekening benodigd is voor het te starten besturingssysteem. Ook open source besturingssystemen hebben zo'n certificaat nodig. Dit kost overigens maar 99 dollar.

Melding
De Ubuntu-ontwikkelaar Canonical kreeg afgelopen jaar een melding van een gebruiker die Ubuntu 12.04 of 12.04.1 live vanaf een usb flash drive probeerde op te starten op een Samsung 530U3C notebook met UEFI. Hij had de Ubuntu image gemaakt met behulp van Ubuntu Startup Disk Creator, die kan worden geboot via BIOS of EFI. Na het laden van de kernel bleef Ubuntu hangen, waarna de gebruiker zijn laptop uitschakelde met de aan/uit-knop. Daarna weigerde de laptop te booten. De firmware liet zelfs de opstartinformatie niet meer zien. Samsung was genoodzaakt om het moederbord te vervangen. Toen het probleem zich nogmaals voordeed bij de gerepareerde laptop meldde hij het probleem bij het ontwikkelingsteam van Ubuntu.

Het probleem deed zich ook voor bij het booten met Ubuntu 12.10 en de Samsung notebooks van het type 300E5C, NP700Z5C, NP700Z7C en NP900X4C. Alle notebooks starten met behulp van UEFI op in plaats van met BIOS. Het maakte ook niet uit of hierbij Secure Boot was in- of uitgeschakeld.

Kerneldriver
Canonical heeft het probleem voorgelegd aan Samsung. De Koreaanse hardwarefabrikant schrijft het toe aan de kerneldriver. Gebruikers die de compatibiliteitsondersteuning Compatibility Support Module (CSM) hebben ingeschakeld bij het starten van Ubuntu hebben geen problemen.

Volgens Canonical zou het probleem verholpen moeten zijn bij de nieuwste Daily Build image van Ubuntu. Daarbij zijn maatregelen getroffen zodat het niet meer de kop opsteekt, schrijft Heise Security. Het is echter niet duidelijk of deze maatregelen voldoende zijn. Het zou kunnen dat naast de laptop driver bug nog andere bugs zijn die ervoor zorgen dat bepaalde laptops van Samsung niet meer opstarten.

 

 

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Notebooks

Tags: Notebooks, Ubuntu