Ubuntu Linux voor tablets gepresenteerd

Naast Ubuntu voor smartphones heeft Canonical nu ook Ubuntu voor tablets aangekondigd. Daarmee breidt het bedrijf de mobiele strategie verder uit.

Canonical heeft in Londen de tabletinterface van Ubuntu Linux voorgesteld. Het is een logische volgende stap in het verenigen van smartphone, tablet, pc en tv in één platform.

Canonical onthult Ubuntu voor tablets

“Onze familie van interfaces schaalt nu op alle schermen. Je smartphone kan dus een tablet-, pc- of tv-ervaring aanbieden wanneer je hem dockt,” zegt Mark Shuttleworth. Volgens de oprichter van Canonical is dit soort convergentie de toekomst van ‘personal computing’.

 

Ubuntu voor tablets belooft bovendien volwaardige mogelijkheden om te multi-tasken. Zo kan je tegelijk een smartphone-app naast een tablet-app op je scherm tonen, en kan je via simpele drag-and-drop inhoud van de ene naar de andere app verplaatsen.

Daarnaast zet Canonical sterk in op beveiliging, in de hoop om aan te slaan voor professioneel gebruik. De tabletversie ondersteunt meerdere accounts op dezelfde tablet, met volledige encryptie van je data en persoonlijke gegevens.

Net als Ubuntu voor smartphones, maakt ook de tabletinterface gebruik van ‘magic edges’: menu’s en navigatie zitten verborgen onder de randen van het scherm. Een Heads-Up Display met stembediening moet het uitvoeren van complexe zaken makkelijker maken.

Wat de hardware betreft, ondersteunt de tabletinterface schermgroottes van 6 tot 20 inch en resoluties van 100 tot 450 pixels per inch. Daarmee valt de tablet netjes tussen de smartphone en de pc in de Ubuntu-familie.

Op high-end tablets moet Ubuntu een volwaardige pc-ervaring bieden wanneer de tablet aan een toetsenbord gedockt wordt. De gebruiker kan bovendien van afstand toegang krijgen tot Windows-applicaties, via standaard protocollen van Microsoft, Citrix, VMWare en Wyse.

Maar net als de smartphoneversie zal ook Ubuntu voor tablets zowel op high-end als entry-leveltablets draaien. Minimumvereisten zijn een dualcore Cortex A15-chip met 2GB RAM en 8GB flashopslag.

Canonical zal op 21 februari een testversie voor ontwikkelaars uitbrengen, samen met installatie-instructies voor de Nexus 7 en Nexus 10. De eerste echte Ubuntu-tablets worden tegen begin 2014 verwacht.

Shuttleworth heeft in de marge ook nog laten weten dat Canonical een deal heeft gesloten met “een grote leverancier van chips voor mobiele toestellen”, om de chips voor Ubuntu te optimaliseren. Meer details over die samenwerking zullen we op het Mobile World Congress in Barcelona eind deze maand te horen krijgen.

Via: ZDNet

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Tablets

Tags: ubuntu, canonical