}
abonneren

Ubuntu komt naar de smartphone

Canonical heeft Ubuntu voor de smartphone aangekondigd. Het open source besturingssysteem kan door smartphonefabrikanten zowel apart als in dualboot op een Android smartphone worden geïnstalleerd. Canonical heeft een interessante visie op het toekomstige gebruik van de smartphone.

Het nieuwe besturingssysteem voor smartphones komt in twee smaken: Ubuntu for phones en Ubuntu for Android. Ubuntu for phones is voor smartphones die alleen met Ubuntu draaien. Met Ubuntu for Android kan de gebruiker zowel met Android als met Ubuntu werken.

In eerste instantie zou je denken dat smartphonegebruikers nu niet bepaald zitten te wachten op weer een ander besturingssysteem. Maar Canonical, het bedrijf dat Ubuntu ondersteunt, denkt daar duidelijk heel anders over. De visie van dit bedrijf is in ieder geval heel interessant. In hun visie is de smartphone tegenwoordig gewoon een krachtige draagbare pc, die je ook kunt gebruiken voor taken die normaal gesproken op de desktop op laptop worden uitgevoerd. Als het aan Canonical ligt, dan zullen bedrijven en particulieren straks alleen nog maar met smartphones werken die met behulp van een dock aan een toetsenbord en monitor in het bedrijfs- of thuisnetwerk worden gehangen.

Dock
Dit is nu mogelijk met smartphones die draaien met Ubuntu. Als de gebruiker thuis of op het werk arriveert, dan sluit hij zijn Ubuntu- of Android smartphone aan op een dock die is verbonden met een monitor en toetsenbord. Als het mobieltje eenmaal is aangesloten, dan schakelt het over naar de desktopversie van Ubuntu. Zo kan de smartphonegebruiker zijn taken op dezelfde manier uitvoeren als op een conventionele desktop-pc. Bijvoorbeeld het het typen van mailtjes, en het werken aan officedocumenten.

Dualboot
Android smartphones kunnen met Ubuntu for Android de mobiele versie van Ubuntu draaien naast het besturingssysteem van Google. Op kantoor kan zo met de desktopversie van Ubuntu worden gewerkt en onderweg met het vertrouwde Android. De smartphone schakelt volgens Canonical naadloos over naar Android zodra de smartphone uit de dock wordt gehaald.

Overtuigen
Canonical moet eerst nog gebruikers en de fabrikanten van Android smartphones overtuigen van de voordelen van Ubuntu. Daarnaast moeten ook voldoende interessante apps worden ontwikkeld voor het mobiele open source besturingssysteem. Volgens Canonical moet dit laatste geen probleem zijn omdat applicaties voor de desktopversie van Ubuntu relatief eenvoudig zijn om te bouwen naar apps voor de smartphone. Smartphonefabrikanten en ontwikkelaars van apps worden door Canonical uitgenodigd om contact op te nemen.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: PC, open source, smartphones, Ubuntu

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI