abonneren

Twitter weigert gegevens Wikileaksaanhangers te geven

Twitter weigert gehoor te geven aan de dagvaarding van de Amerikaanse overheid, waarin de gegevens worden geeist van aanhangers van Wikileaks. WikiLeakswil nu dat Facebook en Google de dagvaardingen, die zij waarschijnlijk ook hebben gekregen, openbaar maken.

De dagvaarding die midden december werd verstuurd eist de details van de accounts van vijf Wikileaks-aanhangers. Twitter weigert dit en heeft de gebruikers waarvan informatie werd opgevraagd op de hoogte gesteld. Onder de namen die worden opgevraagd is uiteraard Julian Assange, de oprichter van Wikileaks maar ook de Nederlandse hacker  Rop Gonggrijp en  Bradley Manning, de Amerikaanse inlichtingenexpert die verdacht wordt van het lekken van documenten aan WikiLeaks. Verder zijn de gegeven opgevraagd van de IJslandse politicus  Brigitta Jonsdottir  en Jacob Appelbaum, een computerprogrammeur.

Julian Assange, Rob Gonggrijp en Brigitta Jonsdottir werden genoemd als de 'producers' van de eerste bekende WikiLeak; een video waarin een Apache helicopter burgers en journalisten doodschoot in Baghdad.

Twitter mocht de personen waar de gegevens van werden gevraagd niet inlichten. Twitter heeft dit succesvol aan weten te vechten, waardoor nu bekend is gemaakt wie de personen zijn waar de Amerikaanse Overheid een onderzoek naar doet.

Julian Assange laat in een verklaring weten dat wanneer de overheid in Iran de gegevens zou opvragen van buitenlandse journalisten en activisten, mensenrechtenorganisaties wereldwijd dan wel van zich hadden laten horen.

Rob Gonggrijp laat weten blij te zijn dat Twitter hem op de hoogte heeft gesteld van het feit dat de Amerikaanse overheid gegevens over hem opvroeg.  Hij vraagt zich daarbij af hoeveel andere partijen een soortgelijke aanvraag hebben gehad en of die wel stilletjes al zijn gegevens hebben verstrekt.

Via: The Guardian & Eweek Europe

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie