abonneren

Tweede Kamer wil digitale 'brandweer'

Na het debacle met DigiNotar, heeft de SP een voorstel gedaan voor een 24/7-hulpdienst voor ict-problemen. Deze moet direct ingezet kunnen worden als de nood aan de man is.

Het plan van de SP om een team met ict-experts op te zetten die beveiligingsproblemen direct aan kan pakken, heeft brede steun gekregen in de Tweede Kamer. DigiNotar was de 'wake up call'. Nu is het tijd voor actie.

De SP meldt dat de audits - regels voor PKI Overheid - als tweedelijns toezicht doort de OPTA enorm tekort zijn geschoten. "Het is tijd voor een soort A-team, een crashteam met nerds dat 24/7 oproepbaar is", aldus Gesthuizen (SP). 

Het plan heeft dus brede steun. Zelfs bij coalitiepartij CDA. Echter, er is al een team in de maak: het NCSC: het Nationaal Cyber Security Centrum. Het is nog onduidelijk wat voor invulling dit team gaat krijgen en of het dezelfde rol kan vervullen als het 'nerd-team' van SP. 

Meerdere partijen hebben zorgen over de staat van ict en veiligheid bij de overheid. Er zijn hardop vragen gesteld of Donner en Opstelten de kamer wel goed hebben ingelicht over de ict-achilleshiel. Groenlinks spreekt nu zelfs over een chronisch zieke relatie tussen overheid in ict. PVV-lid Andre Elissen heeft het over een dodelijke cocktail van overheid en ict die je beter niet kan mengen.

Het is nu de vraag hoe de overheid met hackers moet omgaan. In dienst nemen, belonen als ze een lek vinden en dit melden? Of moeten ze gewoon een bedrijf in dienst nemen? Wat zegt u? Laat het achter in de reacties!

Bron: webwereld

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Security

Tags: