Tweede Kamer stemt in met strengere terughackwet

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de zogenaamde 'terughackwet'. Dankzij deze wet kan de politie gebruik maken van softwarelekken om de apparaten van de verdachten te hacken.

De nieuwe wet, genaamd Computercriminaliteit III, stelt de politie in staat om verdachten in strafonderzoeken te hacken. Hierbij gaat het niet alleen om verdachten van cybercrime, maar ook verdachten van strafzaken waarvoor de minimale celstraf 4 jaar is.

Verdeeld

Vorige week debatteerde de Kamer al over de nieuwe wet. De Kamer bleek zeer verdeeld te zijn over het gebruiken van softwarelekken. De oorspronkelijke wet zou de politie in staat stellen om gebruik te maken van een softwarelek, zónder dat ze de eigenaar van de software op de hoogte hoeven te stellen van het lek.

De aangenomen wet is een strengere variant. De politie mag nog steeds gebruik maken van het lek om cybercriminelen op te sporen, maar moet de lekken wel direct melden. Lees ook: Europol pakt tientallen verdachten achter DDoS-aanvallen op.

Rechter

Als de politie een lek ontdekt en dit wil achterhouden om verdachten te onderzoeken, dan moet de rechter-commissaris daarvoor toestemming geven. Een toets moet uitwijzen of het belang van het politieonderzoek niet zomaar boven de veiligheid van de software wordt gesteld.

Steun

Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel, gaat dit naar de Eerste Kamer. Daar heeft het kabinet echter geen meerderheid, waardoor het de steun moet krijgen van de CDA, ChristenUnie en SGP.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: politiek, lek, software, politie, tweede kamer, terughackwet