Turkije blokkeert TinyURL en Pastebin

Turkije heeft zijn inwoners de toegang tot TinyURL en Pastebin ontzegd nadat hackers een database van de Turkse ICT-autoriteit hebben gehackt. Pastebin werd gebruikt om de databases vervolgens te publiceren; waarom TinyURL is geblokkeerd blijft onduidelijk.

In operatie Digiturk heeft Anonymous vorige maand toegang verkregen tot diverse databases van de Turkse ICT-overheidsdienst BTK. De databases werden vervolgens gepubliceerd via Pastebin, waarbij ook ongecensureerde wachtwoorden en e-mailadressen beschikbaar werden gesteld. Tot nu toe had de Turkse regering geen tegenmaatregelen genomen, maar vandaag werd bekend dat inmiddels zowel Pastebin als url-verkorter TinyURL niet meer toegankelijk zijn.

Pastebin wordt vaker door hackers gebruikt om informatie anoniem te publiceren. Het blokkeren van de hele site is echter een zeer zware maatregel. TinyURL was niet direct betrokken bij de hack. Mogelijk wilde de Turken slechts toegang tot door hackers verkorte links blokkeren, maar is daarbij de complete dienst op zwart gezet.

Bron: Slashdot

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Turkije, Anonymous, hackers