TrueCrypt-bestanden te openen met Cryptic Disk 4

Exlade heeft een nieuwe versie van diens encryptiesoftware Cryptic Disk uitgebracht, die je voortaan ook TrueCrypt-bestanden laat openen.

Dat is handig voor mensen die nog versleutelde bestanden in TrueCrypt-drives hebben staan, maar de TrueCrypt-software zelf niet meer vertrouwen.

Dubbele boodschap

Eind mei stopten de makers met de ondersteuning ervan en sindsdien meldt de downloadpagina van het programma dat 'TrueCrypt niet veilig is en mogelijk onopgeloste veiligheidsproblemen kent.' 

Die boodschap kwam bij veel van de 28 miljoen TrueCrypt-downloaders als een donderslag bij heldere hemel. Sommige gebruikers lazen er een subtiel ander bericht in: een waarschuwing van de ontwikkelaars dat Amerikaanse autoriteiten een backdoor in de software hadden geïnstalleerd. Dat is echter nooit bevestigd. 

Virtuele schijven

Het is niet gebruikelijk dat de verschillende encryptieprogramma's elkaars versleutelde bestanden kunnen lezen. Met TrueCrypt kon je onder meer partities vergrendelen, en versteutelde virtuele harde schijven aanmaken.

Deze zijn nu te openen met Cryptic Disk 4, zodat je de bestanden daarop bijvoorbeeld kunt overzetten naar een vermoedelijk veiligere container. Dat kan al in de gratis versie van de software. Er is ook een betaalde variant beschikbaar met meer functies.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: Encryptie, Truecrypt