abonneren

Tribler is anoniem torrentprogramma van Nederlandse bodem

Onderzoekers van de TU Delft hebben een nieuwe versie van Tribler uitgebracht, een torrentprogramma dat dankzij een Tor-achtig systeem de privacy van zijn gebruikers waarborgt. Dankzij end-to-end encryptie zijn seeders vanaf versie 6.4 ook geanonimiseerd.

Wanneer je een torrent gaat downloaden met Tribler, kun je aangeven in hoeverre je dat anoniem wil doen. Daarbij bepaal je zelf door hoeveel proxy's je beschermd wil worden. Dat gaat wel ten koste van je downloadsnelheid, net zoals op het Tor-netwerk. 

Tribler maakt tevens torrentsites en trackers overbodig. Binnen de software kun je zoeken op de torrents die op Tribler via peer-to-peer worden gedeeld. De afgelopen week is het programma iets meer dan 13.000 keer gebruikt. Na het offline gaan van The Pirate Bay, noteerden de makers ervan een duidelijke stijging in populariteit.

Abonneren op kanalen

Gebruikers kunnen overigens ook zogenaamde 'channels' oprichten, waar bijvoorbeeld films binnen een bepaald genre worden onderverdeeld. Daarop kunnen ze zich dan weer abonneren, zodat ze direct zien of er iets nieuws is uitgekomen.

Daarnaast biedt Tribler een eigen videospeler, zodat je tijdens het downloaden direct kan kijken. HD-streamen kan op die manier nog niet vanwege de lage snelheid.

De anonimiseringsfuncties bevinden zich momenteel nog in een experimentele fase. Voor iedereen die het alvast eens wil proberen is Tribler 6.4 gratis te downloaden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: tribler

Nieuws headlines

Laatste reactie