abonneren

Torrents streamen met peer-to-peer-browser Maelstrom

Torrents downloaden is zo 2014. Streamen is de toekomst, zo heeft Popcorn Time inmiddels bewezen. BitTorrents Maelstrom-browser pikt daar nu ook een graantje van mee, door je torrents in de browser zelf te laten streamen. Wordt het internetpiraten wederom erg gemakkelijk gemaakt om illegaal te downloaden? PCM bekijkt de browser van dichtbij.

BitTorrent wil met zijn Maelstrom-browser een vrij en open internet nastreven. Doordat sites peer-to-peer worden gedeeld en niet afhankelijk zijn van een server, kunnen ze moeilijker geblokkeerd worden. Omdat Maelstrom op bittorrent-technologie is gebaseerd, kun je deze dus ook gebruiken voor minder nobele doeleinden. Het laat je namelijk torrents streamen binnen de browser zelf.

Waarom Maelstrom?

Maelstrom is nu in bèta en voor iedereen te downloaden. Wanneer je Chrome gebruikt, komt Maelstrom je erg bekend voor. Deze is namelijk gebouwd op Chromium, Google's open source browser-engine. De uitstraling is daardoor heel strak en de browser start vlot op. Je kan Maelstrom gebruiken zoals je elke andere webbrowser zou gebruiken. Gewoon een http(s)-webadres intikken en gaan met die banaan.

Daarnaast zijn er sites die alléén via Maelstrom zijn te vinden. Daarin is de browser vergelijkbaar de Tor-browser, die verbinding kan maken met .onion-sites waar reguliere browsers niet bij kunnen. Sites die voor Maelstrom zijn gebouwd, zijn zelf opgeslagen in torrents en werken dus sneller naarmate meer mensen de site bezoeken. Momenteel zijn dit soort sites nog erg schaars. Het is nog aan webontwikkelaars om ze te bouwen. Daarvoor hoef je Maelstrom momenteel nog niet te proberen.

Magnetlinks

Wat je wel al kan doen, is torrents streamen. De vergelijking met Popcorn Time is snel gemaakt, of recentelijk ook nog Joker.org en Nacho Time. Maelstrom streamt torrents via magnetlinks. Wanneer je naar torrentsites gaat en op de magnetlink klikt, dan opent normaal gesproken je downloadsoftware. Maelstrom gaat daarentegen binnen de browser direct op zoek naar de mensen die de torrent delen. Als het een video is, dan speelt deze na een poosje laden direct af. Hetzelfde geldt voor muziek, waarbij er zelfs een afspeellijstje wordt aangemaakt. 

In het instellingenscherm van Maelstrom vind je buiten de gebruikelijke Chrome-opties een apart menuutje voor torrentsettings. Dit lijkt op de settings die je bijvoorbeeld vindt in een programma als uTorrent. Je kan er onder andere een limiet instellen op je upload- en downloadsnelheid, en bepalen hoeveel ruimte een streamende torrent maximaal mag innemen op je harde schijf.

Bij het streamen van torrents is echter wel duidelijk dat we met een vroege versie van de browser te maken hebben. Deze is namelijk erg nukkig wanneer het aankomt op het daadwerkelijk afspelen van al dan niet illegaal gedownloade mediabestanden. Zo is er vaak wel geluid, maar geen beeld. Of laadt de hele pagina niet, ondanks dat er genoeg seeders in het netwerk zitten.

Na een paar uur testen op verschillende computers lukt het dan eindelijk om de trailer van de door BitTorrent zelf aangeboden documentaire The Internet's Own Boy te streamen. Maar daar blijft het dan ook bij.

Nog niet van harte

Echt van harte gaat het dus nog niet, torrents streamen in Maelstrom. Er zijn momenteel zeker gemakkelijkere manieren voor. Maar in theorie is Maelstrom een nieuwe kopzorg voor auteursrechthebbenden: het illegaal downloaden en afspelen van films en muziek is straks nog toegankelijker dan voorheen.

Zelf proberen? Houd er dan rekening mee dat Maelstrom geen moeite neemt je identiteit te verbergen. Internetpiraten gebruiken de browser het beste in combinatie met een VPN.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Streaming media

Tags: streamen