abonneren

Torrents streamen in browser is het nieuwe hoofdpijndossier voor de filmindustrie

Het in de browser streamen van torrents is het nieuwe hoofdpijndossier van de auteursrechtendindustrie, dat de nieuwe technologie maar amper kan bijbenen en niet goed weet hoe het om moet gaan met de makkelijk te installeren alternatieven. Wat wordt de volgende stap in het kat-en-muis-spel tussen de downloaders en de beschermers?

Het nieuwste wapenfeit van de illegale up- en downloaders is Torrents Time, een plugin waarmee je onder andere Popcorn Time in je browser kunt gebruiken. Die techniek werd vorige week gepresenteerd, maar begint nu al naar andere sites te verspreiden - en dat levert een groot probleem op voor de filmindustrie, die niet weet wat het tegen zulke diensten moet doen.
 

Torrents streamen in de browser

De meest notoire (en meest gebruikte) torrentsites van dit moment, The Pirate Bay en Kickass Torrents, maken nu al gebruik van die techniek. Als je de Torrents Time-plugin gebruikt, kun je de torrents direct daar afspelen.
 

Niet te stoppen

De ontwikkeling van Popcorn Time gaat zo snel dat hij amper te stoppen is

Popcorn Time is niet alleen een doorn in het oog van de industrie vanwege het hoge aantal gebruikers, maar vooral ook om hoe moeilijk het te stoppen is. De broncode is openbaar, en inmiddels zijn er installatiegidsen geschreven waarmee iedereen met maar een klein beetje kennis zelf de site kan hosten op een eigen domein. Wanneer Brein of de MPAA of wie dan ook de ene site offline halen, komen er weer 3 alternatieve diensten op.

De ontwikkeling van Popcorn Time gaat te snel voor de industrie. Die kan het aantal snel opgezette sites niet bijbenen, en weet niet goed hoe het om moet gaan met al die nieuwe sites. Op dit moment probeert bijvoorbeeld Brein dat nog wel, door het snel aanschrijven van nieuwe websites in de hoop die af te schrikken.

Soms gaat dat snel, zoals bij de eerste 'Popcorn Time voor in de browser' die bijna meteen offline werd gehaald. Ook alternatieven zoals Nacho Time werden snel aangepakt door Brein, maar er zijn minstens zo veel alternatieven die nog gewoon werken.
 

Net de Pirate Bay

Het kat-en-muisspel met Popcorn Time lijkt erg veel op dat met The Pirate Bay van een paar jaar geleden. Ook toen worstelde de filmindustrie met het aanpakken van de torrent-site, want hoewel die keer op keer offline werd gehaald wisten downloaders altijd wel een alternatief te vinden. Later kwamen daar open source alternatieven voor in de plaats waardoor iedereen zijn eigen Pirate Bay-proxy kon opzetten - met het pragmatisch genaamde FuckTimKuik.org voorop.
 

Hydra-effect

Eén fork gaat offline en drie nieuwe komen op

De industrie lijkt weinig geleerd te hebben van dat 'hydra-effect', waarbij het neerhalen van één site weer drie nieuwe andere sites oplevert. Dat gebeurt nu namelijk ook met Popcorn Time: Toen de originele dienst offline werd gehaald, kwamen er meteen nieuwe forks op zoals PopcornTime.io en Popcorn-Time.se. Ook die zijn inmiddels offline, waardoor de Popcorn Time-app niet meer werkt.
 

De volgende stap?

De volgende stap in dat ingewikkelde spelletje is de browserplugin, want daardoor ben je nu niet meer afhankelijk van één dienst die het streamen mogelijk maakt. Je kunt dat namelijk op meerdere sites doen, zoals nu The Pirate Bay en later ook diensten als Porn Time en Kickass Torrents.

Wat wordt de volgende stap van Tim Kuik en zijn consorten? Gaat de industrie weer individuele diensten offline halen? Gaat het naar de bron? En hoe voorkomt het dat die bron weer verder verspreid wordt?

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Streaming media

Tags: torrents in browser, Torrents, Popcorn Time, streaming torrents, Pirate Bay, torrents time