Tor gebruiken op Android met Orbot en Orfox

De Tor-browser wordt op de desktop veel gebruikt om anoniem verbinding te maken met internet, bijvoorbeeld om blokkades te omzeilen. Dat kan ook op Android, met de door The Tor Project ontwikkelde apps Orbot en Orfox.

De Orbot-app is gratis te downloaden in de Play Store en zorgt ervoor dat je dataverkeer wordt omgeleid via proxies. Op die manier wordt je ip-adres afgeschermd. Je kunt er ook voor kiezen om apps via Orbot te draaien, maar deze functie is nog experimenteel en de makers kunnen anonimiteit daardoor (nog) niet volledig garanderen.

Orbot gebruiken is zo simpel als de app installeren en op de grote ui-knop te drukken. Als het is gelukt, draait Orbot voortaan op de achtergrond - zoals aangegeven door het icoontje rechtsbovenin beeld, waar ook te zien is via welke route je surft.

Bij het instellingenscherm zijn nog veel opties verstopt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen via zelf aangegeven nodes verbinding te maken of je kunt je eigen toestel instellen als een relay. Of bepaal handmatig welke apps je via Tor wil draaien.

Om veilig anoniem het internet op te gaan, heb je daarnaast nog de Orfox-browser nodig. Net zoals Tor voor desktops is de Android-browser gebaseerd op Firefox. Sinds kort is er in de app ook ondersteuning voor NoScript en HTTPS Everywhere, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je ip-adres niet per ongeluk blootgelegd kan worden door scripts die door sites worden geladen. 

Ook hier is het aan te raden naar het settingsmenu te gaan voor verdere privacy-opties. Hier stel je onder andere in of cookies geladen mogen worden, of bepaal je dat al je data (geschiedenis, downloads, wachtwoorden) automatisch wordt verwijderd zodra je de browser afsluit. 

In het hoofdmenu van Orfox vind je overigens direct een linkje naar de Tor-versie van Facebook. In de praktijk merk je dat pagina's een stuk langzamer laden, maar dat is Tor eigen en de prijs die je moet betalen voor volledig anoniem internet. Net zoals de desktopversie van Tor. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, VPN

Tags: android, privacy, tor