Toezicht nodig op grote databases

Volgens een rapport van het Rathenau Instituut, dat morgen wordt gepresenteerd, is er een beter toezicht nodig op grootschalige databases. Het rapport pleit voor een onafhankelijke ICT-autoriteit die toezicht gaat houden op het ontwerp en functioneren van grote databases als die van de ov-chipkaart en het elektronisch kinddossier. Ook moet de rechtspositie van de burgers worden versterkt.
Bijvoorbeeld door het uitbreiden van het inzage- en correctierecht en door de burger meer regie te geven over hun eigen digitale gegevens.

In het rapport 'Databases - Over ICT-beloftes, informatiehonger en digitale autonomie' wordt aan de hand van zes actuele voorbeelden nagegaan welke risico's kleven aan het gebruik van databases en hoe die risico's samenhangen met het ontwerp van de systemen. Het instituut trekt daaruit lessen voor politiek en beleid.

Zo wordt er volgens het rapport aangegeven wat er mis kan gaan bij het gebruik van databases. Zo wordt er onvoldoende aandacht besteed aan de beveiliging en de betrouwbaarheid van de gegevens. Er zijn vaak te weinig mogelijkheden voor consumenten om fouten te laten herstellen.

Het rapport wordt 17 november gepresenteerd tijdens het debat ‘Databeest en cookiemonster in informatieland' in de Balie in Amsterdam.

Bron: Anp

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: