Tienduizenden e-mails van journalisten onderschept

Uit een reeks nieuw uitgelekte documenten van klokkenluider Edward Snowden blijkt dat de Britse inlichtingendienst GCHQ meer dan 70.000 e-mails van journalisten heeft onderschept. Binnen tien minuten.

Dat voorval heeft plaatsgevonden in 2008 en kon gebeuren doordat GCHQ glasvezelkabels aftapte. Het betreft niet alleen e-mails van Britse journalisten, maar van wereldwijd opererende nieuwspublicaties als de BBC, Reuters, The Guardian, The New York Times, Le Monde, The Sun, NBC en de Washington Post.

The Guardian brengt dat nieuws vandaag naar buiten. Veel van het e-mailverkeer bestond simpelweg uit persberichten, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij journalisten met elkaar overleggen over verhalen. Voor de inlichtingendienst natuurlijk een interessante manier om achter anonieme bronnen te komen.

Omdat het kan

De beweegreden van GCHQ was echter in eerste instantie om aan te tonen dat ze het konden maken. Alle e-mail werd op het intranet van de inlichtingendienst geplaatst, waar alle medewerkers er doorheen konden struinen. Missie geslaagd.

Meer dan 100 journalisten en media hebben zich inmiddels uitgesproken tegen dergelijke surveillancepraktijken door een protestbrief te ondertekenen aan het adres van David Cameron. Maar of de Britse premier daarvan onder de indruk gaat zijn, is nog maar de vraag. Sinds de bloederige aanslag op Charlie Hebdo wil Cameron juist dat inlichtingendiensten altijd een achterdeurtje hebben in privécommunicatie via internet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten