abonneren

Thuiswerken goed voor moreel en tegen stress

Hebt u ook genoeg van files, te late treinen en overvolle bussen? Dan moet u toch eens met uw werkgever gaan praten over thuiswerken. Uit een recent onderzoek blijkt dat thuiswerken de arbeidsvreugde verhoogd en stress vermindert.Onderzoekers hebben 46 studies over de effecten van thuiswerken vergeleken. Het bleek dat vanuit huis werken met behulp van een computer, een mobiele telefoon of andere elektronische apparatuur zowel voor de werkgever als de werknemer meer voordelen biedt dan nadelen.

Het belangrijkste voordeel van thuiswerken is dat werknemers meer controle krijgen hoe ze hun werk doen en indelen. Thuiswerken heeft hierdoor niet alleen een positief effect op de arbeidsvreugde, maar het zorgt ook voor een betere balans tussen werk en familie waardoor stress afneemt. Een ander belangrijk voordeel van thuiswerken is dat het beter is voor het milieu.

Het aantal mensen dat thuiswerkt blijft toenemen doordat steeds meer mensen thuis een breedbandinternetverbinding hebben. Sommige werkgevers en werknemers zijn echter angstig voor thuiswerken omdat het mogelijk de carrièrekansen vermindert of omdat de relatie tussen managers en collega's - letterlijk -afstandelijker wordt. Uit het onderzoek blijkt dat deze angst ongegrond is. Thuiswerken zorgt niet voor een slechtere relatie tussen collega's en het is ook niet slecht voor de carrière van een werknemer.

De conclusies uit het onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevend vakblad Journal of Applied Psychology. In totaal hebben 12.833 thuiswerkers meegedaan aan het onderzoek.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste Vacatures