Thuiskopieheffing op smartphones en tablets

Vanaf 1 januari 2013 is een nieuwe thuiskopieheffing van toepassing op smartphones, tablets, telefoons met mp3-spelers, harddiskrecorders en settopboxen. De heffing bedraagt maximaal 5 euro en is afhankelijk van de opslagcapaciteit van het apparaat en het type apparaat. Dit blijkt vandaag uit een algemene maatregel van bestuur die staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De regeling duurt een jaar en biedt ruimte om het legale aanbod van auteursrechtelijk beschermde werken op internet te versterken. Bijvoorbeeld met muziekdiensten of video on demand, meldt Blik op Nieuws.

Willekeur?
Het lijkt alsof de ambtenaren van Justitie de thuiskopieheffing per apparaat naar willekeur hebben ingevuld. Hoe meer apparaten een consument in huis heeft, hoe hoger het thuiskopieheffingsbedrag per huishouden. Zo krijgen audio- en videospelers een heffing van maximaal 2 euro, pc's en laptops een vast bedrag van 5 euro en externe harddisks 1 euro. Voor cd-roms en dvd's geldt het lage tarief van 3 eurocent.

Deze willekeur lijkt ook uit het feit dat geheugenkaarten, usb-sticks en spelcomputers met een harde schijf buiten deze regeling vallen. Het argument hiervoor is dat deze apparaten slechts in geringe mate (minder dan 10 procent) worden gebruikt voor het maken van privékopieën.

Verder vallen ouderwetse geluidsdragers als analoge audio- en videocassettes en minidisks buiten deze regeling. De heffingen op deze opslagmedia verdwijnen omdat deze nog nauwelijks worden gebruikt.

SONT
De heffingen zijn gebaseerd op adviezen van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT). Dit is een overlegorgaan waarin Stichting de Thuiskopie en betalingsplichtigen zijn vertegenwoordigd. Deze zouden het beste in staat zijn om de vergoedingen vast te stellen.

Afwijzing wijzigingsvoorstel
Opmerkelijk is dat het kabinet eerst het plan had om de thuiskopieheffingen per 1 januari 2013 af te schaffen. Dit moest worden vervangen door een systeem dat beter inspeelt op de technologische ontwikkelingen. De Tweede Kamer wees dit wijzigingsvoorstel door het kabinet af, waardoor de thuiskopieheffingen voorlopig in stand moeten blijven. Volgens de Europese regels hebben auteurs recht op een “billijke” vergoeding voor schade die is ontstaan uit thuiskopieën. In Nederland is het maken van een thuiskopie toegestaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten