Taxidienst Uber verzweeg hack met miljoenen gestolen gegevens

uber hack
Taxidienst Uber is vorig jaar het slachtoffer geworden van een grote hack, waarbij 57 miljoen klantgegevens buitgemaakt werden. Het bedrijf verzweeg dat feit tot op heden, maar nu komt de aap toch uit de mouw.

Persbureau Bloomberg meldt dat Uber de hackers in kwestie zelfs zou hebben betaald om de gestolen data te vernietigen en de succesvolle aanval stil te zwijgen. Daar zou een bedrag van 100.000 dollar bij gemoeid zijn.

Na het rapport van Bloomberg publiceerde Uber-directeur Dara Khosrowshahi een blogpost, waarin bevestigd wordt dat er een datalek was maar waarin niets staat over de vermeende afspraken met de boosdoeners.

'Had nooit mogen gebeuren'

De gestolen gegevens bestaan uit namen, mailadressen en telefoonnummers van gebruikers wereldwijd, als ook de kentekens van honderdduizenden Amerikaanse Uber-chauffeurs. Voor zover bekend is de informatie verder niet misbruikt.

"Dit had nooit mogen gebeuren en is ook niet te excuseren," aldus de CEO. "We kunnen het verleden niet uitwissen maar wel leren van onze fouten." Uber zou een nieuwe koers gaan varen, waarbij integriteit voorop moet staan.

Controverse

Bij Uber kan iedereen zich aanmelden om andere Uber-gebruikers van A naar B te brengen. Mede na protesten uit de taxibranche is de dienst in verschillende landen verboden, waaronder in Nederland. Alleen het deel waarbij chauffeurs met vergunning worden ingeschakeld, is hier nog actief.

Reeds sinds de oprichting van Uber krijgt de firma te maken met de ene controverse na de andere. Zo testte het eerder zelfrijdende auto's zonder daarvoor toestemming te hebben gekregen, en zou de techniek in die wagens gestolen zijn bij Google.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Security

Tags: hack, uber