Taiwan ICT Media Tour: Dag 5

TAITRA, de Taiwanese organisatie die verantwoordelijk is voor de beeldvorming over Taiwan in het buitenland, heeft PCM uitgenodigd voor een unieke rondleiding langs een aantal bekende en minder bekende Taiwanese fabrikanten. Samen met journalisten uit Zuid-Europa, Oost-Europa, Rusland en Azië trekken we in 5 dagen van hoofdkantoor naar hoofdkantoor. Vandaag verslag van de laatste dag: BenQ en Digimax.

De laatste dag van de tour begint bij een van de grotere Taiwanese namen: BenQ ("Bringing Enjoyment and Quality to Life"). BenQ is een afsplitsing van Acer, maar het merk heeft moeite zich in de Europese markt staande te houden. In Taiwan staat BenQ bekend als een degelijk, gerespecteerd merk en de Taiwanees dacht daarom zonder al te veel moeite in 2004 de Europese markt te kunnen veroveren. Een flink arsenaal aan producten (monitoren, projectoren, laptops, camera's, mp3-spelers, muizen, toetsenborden) en forse sponsordeals hadden desondanks niet het beoogde effect en de afgelopen jaren heeft BenQ zich in Europa dan ook vrijwel alleen geconcentreerd op monitoren en projectoren.

BenQ wil nu echter een nieuwe poging wagen en heeft recentelijk de eerste digitale camera's (waaronder de BenQ DC-G1 met f/1,8-lens) in Nederland geïntroduceerd. Het is nog afwachten of de Aziatisch aandoende camera's in Nederland zullen aanslaan, maar op het hoofdkantoor zijn ze er zeker van. We krijgen vandaag een korte presentatie over het bedrijf (opgericht in 1984, gaat sinds 2001 als BenQ door het leven, is onder de naam Qisda één van de grote odm-fabrikanten in Azië), waar vooral opvalt dat BenQ zich steeds uitdrukkelijker richt op de medische tak, vermoedelijk vanwege de forse winstmarges.

In een demoruimte staan de belangrijkste producten van BenQ uitgestald. Wat vooral opvalt bij de projectoren is dat de nieuwe draagbare led/dlp-projectoren (BenQ Joybee GP2, GP10) van hoge kwaliteit zijn. Het regenboogeffect, waar dlp-projectoren altijd veel last van hadden, lijkt in de laatste generatie dlp-chips zo goed als opgelost. Dat betekent dat er voor consumenten nog maar weinig reden is een lcd-projector aan te schaffen. Ook de gepresenteerde monitoren zien er goed uit, met als hoogtepunt de XL2420T voor gamers. Deze monitor biedt met 2ms GTG, 12M:1 dynamisch contrast, led backlight en een groot aantal standaard presets (waaronder FPS) een goede basis voor fanatieke spelverslaafden.

BenQ probeert ons ook nog warm te krijgen voor de speciale lampen die het bedrijf produceert, zoals de Coral Reef, maar ach... in Nederland zijn er genoeg zaken die designlampen verkopen en het lijkt me sterk dat deze staan te springen om BenQ in het assortiment op te nemen.

Digimax

Over Digimax valt minder te vertellen. Digimax is in principe een animatiebedrijf, net als Pixar en Dreamworks, maar dan op zeer kleine schaal. Het bedrijf maakt vooral korte animatiefilms op commissie, zoals voor het Taiwanees Nationaal Museum, maar is inmiddels ook aan de slag met hun eerste full-length (90 minuten) animatiefilm in 3D; het bedrijf neemt, net als zijn Hollywood-broeders, zo'n 7 jaar de tijd voor het gehele proces, van design tot postproductie. 3D is erg belangrijk voor Digimax, maar het bedrijf gelooft niet zo in de huidige technieken die een passieve of actieve bril vereisen. Daarom werkt het zelf aan een nieuwe techniek die brilloos 3D-kijken mogelijk maakt.

Na een aantal filmpjes gezien te hebben van het bedrijf zelf, mogen we een kijkje nemen bij een tv die met deze 3D-techniek is uitgerust. Het is duidelijk dat de 3D-techniek nog lang niet productiegereed is; de resolutie is matig en onder bepaalde kijkhoeken treedt er fors veel ghosting op. Dat heeft volgens Digimax te maken met het aantal camera's dat gebruikt wordt om de beelden weer te geven (op dit moment acht); verschuif tien centimeter naar links of rechts en het beeld is weer scherp. De techniek lijkt veel op de passieve techniek die de grotere tv-fabrikanten op dit moment onderzoeken of gebruiken en Digimax hoopt samen met deze fabrikanten tot een betere versie te komen.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Taitra, Benq, digimax