abonneren

Taiwan ICT Media Tour: Dag 3

TAITRA, de Taiwanese organisatie die verantwoordelijk is voor de beeldvorming over Taiwan in het buitenland, heeft PCM uitgenodigd voor een unieke rondleiding langs een aantal bekende en minder bekende Taiwanese fabrikanten. Samen met journalisten uit Zuid-Europa, Oost-Europa, Rusland en Aziƫ trekken we in 5 dagen van hoofdkantoor naar hoofdkantoor. Vandaag verslag van dag 3: Just Mobile, Avision, Aiptek.

De eerste stop van de dag is Just Mobile, een iPhone- en iPad-accessoirefabrikant die ook buiten Taiwan redelijk bekend is. Dat is niet echt vreemd als je je realiseert dat één van de twee oprichters een Duitser is. Just Mobile bestaat sinds 2005 en verwierf bekendheid met de Xtand, een stijlvolle aluminium houder voor de iPhone. Door het succes van de Xtand wist het bedrijf genoeg geld binnen te slepen om een complete lijn aan iPhone/iPad-accessoires op de markt te brengen. Alle Just Mobile-accessoires kenmerken zich door het strakke ontwerp (het bedrijf maakt gebruik van Deense designers) en het gebruik van hoogwaardige materialen, voornamelijk aluminium.

Just Mobile heeft inmiddels fors wat producten in hun portfolio, waaronder de AluPen (stylus voor capacitieve displays), PowerPack Gum (reserveaccu voor iPhone en iPad), Highway, UpStand, Encore en Slide. Recentelijk heeft Just Mobile zijn accessoireaanbod uitgebreid met Mac-accessoires, zoals de Cooling Bar, een dunne ronde staaf om MacBooks te koelen, de AluBase (een stand voor MacBooks) en de AluRack, een houder voor MacBooks die je achter je iMac bevestigt.

Volgens de CEO van Just Mobile verkoopt het kleine bedrijfje zo'n 100.000 producten per maand en zoeken ze in elk land een andere distributeur; in vrijwel elk Europees land zijn de Just Mobile-producten makkelijk te verkrijgen.

Avision

De naam Avision zal waarschijnlijk bij weinig mensen een belletje doen rinkelen, maar de fabrikant claimt zelf dat één op de drie scanners ter wereld uit hun fabriek rolt. Het bedrijf is dus een grote odm (original device manufacturer) voor bekende scannermerken, zoals HP. Ook brengt Avision producten onder de eigen merknaam uit; het bedrijf bestaat al sinds 1991, telt 850 medewerkers en heeft fabrieken in China.

De meeste producten van Avision zijn niet echt geschikt voor consumenten; de documentscanners en A3-printers worden vooral aan het bedrijfsleven geleverd. Daar zijn de producten zeer geliefd, vooral omdat Avision veel tijd besteedt aan de ontwikkeling van eigen TWAIN-drivers. Wél interessant voor consumenten is de MiWand2, een Harry Potter-achtige toverstaf waarmee je in rap tempo A4'tjes of pagina's van boeken kunt scannen. De draadloze scanner heeft een klein previewvenster waarop je kunt zien of je scan gelukt is, en kan de scan vervolgens opslaan op een sd-kaartje of rechtstreeks overzetten naar Android- en iOS-apparaten. De scanner zorgt zelf voor het rechttrekken van scheve scans en het corrigeren van kleuren.

De laatste tijd genereert Avision tevens omzet door een digitale publishing-dienst aan te bieden. Bedrijven kunnen papieren boeken aanleveren, die vrijwel volautomatisch door Avision worden omgezet in epub-bestanden. De eigen, geavanceerde software zorgt hierbij voor typesetting en editing. Doordat deze stap niet meer handmatig gedaan hoeft te worden, wordt veel tijd (en geld) bespaard.

Aiptek

Aiptek is voor PCM geen onbekende. Het bedrijf heeft in de loop der jaren met menig camcordertest meegedaan, al vermoeden we dat de fabrikant nooit met een Beste Product aan de haal gegaan is. Aiptek levert vooral prijs/kwaliteit. Het relatief jonge bedrijf (1997) richt zich overigens steeds minder op de camera- en camcordermarkt, omdat het zich bewust is van de populariteit van camera's in mobieltjes. Wel is Aiptek redelijk succesvul in de 'action cam'-markt, camera's voor extreme sporters. In deze hoek speelt het concurrent van GoPro.

Wat Aiptek vooral tegenwoordig doet is het verkopen van pico-projectors, kleine beamers voor mobiele apparaten. Zo heeft het voor de iPhone 4/4S een batterijcase met ingebouwde projector uitgebracht (MobileCinema i50S: € 249) en levert het beamers die je los in de dock connector steekt (MobileCinema i20 Plus: € 149, i50D: € 249). Voor Android-apparaten die mhl ondersteunen is er de MobileCinema A50P (€ 249), universeler is de PocketCinema V100 (€ 349). Al deze apparaten hebben een ingebouwde accu die het, afhankelijk van het model, tussen de 90 en 120 minuten uithoudt.

Omdat de iPhone alleen het uitsturen van videostreams ondersteunt (dus via de ingebouwde Video-speler) en het spiegelen van het normale schermbeeld niet toestaat, heeft Aiptek eigen applicaties ontwikkeld om toch gewoon YouTube, Google Maps, Camera en Safari uit te kunnen sturen. Deze Aiptek Viewer is gratis in de App Store te vinden; daarnaast komen er steeds meer zakelijke apps voor de iPhone uit, zodat ook presentaties en Word-bestanden uitgestuurd kunnen worden.

iPhone 5-bezitters hebben overigens vooralsnog pech. Aiptek werkt wel aan nieuwe modellen, maar weigert vooralsnog licentiekosten voor de Lightning-connector te betalen. Vermoedelijk zal een MobileCinema voor iPhone 5 dan ook gebruik maken van apps en draadloze overdracht om beelden naar de projector te sturen, in plaats van een fysieke Lightning-connector.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: aiptek, just mobile, avision, Taitra, Taiwan

Nieuws headlines

Laatste reactie