abonneren

Tablet-markt in 2015 al groter dan pc-markt

In 2015 zal de pc-markt volgens IDC ingehaald worden door de tablet-markt, dankzij goedkope Android-tablets met een schermgrootte van ongeveer 7 inch.

IDC verwacht dat het aantal verscheepte tablets volgend jaar zal uitkomen op 229,3 miljoen. Dat is een stijging van 58,7 procent ten opzichte van de 144,5 miljoen tablets die in 2012 werden verkocht.

Daardoor zullen tablets volgend jaar de mobiele pc-markt inhalen en twee jaar later de gehele pc-markt overstijgen, schat het onderzoeksbureau.

De andere belangrijke voorspelling in IDC’s Worldwide Tablet Tracker is de verwachte populariteit van goedkope Androidtablets met een schermverhouding van pakweg 7 inch.

Kleine tablets in de lift
De onderzoeker ziet dat soort toestellen de vraag omhoog drijven, terwijl de prijs tegen volgend jaar zal zakken naar een gemiddelde van 381 dollar. De gemiddelde prijs van pc’s, daarentegen, zal bijna dubbel zo hoog liggen.

Hoewel grotere tablets (8 tot 11 inch) in het recente verleden de markt domineerden, ligt de toekomst open voor toestellen met een kleinere schermverhouding, schat IDC. Toestellen als de iPad Mini en de Nexus 7 hebben een lans gebroken voor dit segment van de markt.

Nadat Microsoft zijn specificaties van Windows 8 versoepelde voor kleinere schermen, kunnen we ook van zijn kant een vloot met handzame tablets verwachten.

Tegen 2017, denkt IDC, zullen tablets met een schermverhouding tussen de 8 en 11 inch nog maar 37 procent van de markt uitmaken, terwijl dat in 2011 nog 73 procent was.

Geschreven door: Rowald Pruyn op

Category: Nieuws, Tablets

Tags: tablets, PC