abonneren

Supercomputer Watson niet vies van smerige praatjes

Een onderzoeker van IBM zegt in een interview dat het eigenlijk niet te doen was om supercomputer Watson af te leren ongepaste dingen te zeggen. Uiteindelijk moest de onderzoeker de ongepaste woorden zelfs verwijderen, in plaats van Watson te leren er op de juiste manier mee om te gaan.

Eric Brown is onderzoeker bij IBM. Hij werkt bij het bedrijf aan taalbeheersing in computersystemen. In Forbes Magazine zet hij in een interview uiteen dat het erg lastig bleek om supercomputer Watson, die het quizprogramma Jeopardy al eens won, vieze praatjes en scheldwoorden af te leren. Sommige woorden zijn doodnormaal in de ene context, maar kunnen ronduit beledigend zijn in een andere zin. “Het grootste probleem is dat wij mensen niet begrijpen in welke mate onze communicatie voor meerderlei uitleg vatbaar is”, zegt Brown in het interview.

Om uit te leggen wat in welke situatie wel of niet geoorloofd is bleek een groot probleem, toen hij samen met zijn collega’s het taalgebruik van Watson menselijker probeerden te maken. De moelijkheid zit hem in het programmeren van welke context het gebruik van bepaalde woorden wel oké is en in welke de woorden op een andere, soms bijvoorbeeld beledigende, manier worden geïnterpreteerd.

Een manier om Watson bij te spijkeren was destijds om hem The Urban Dictionary aan te leren. Al die straattaal bleek echter bijzonder lastig in toom te houden bij Watson en de supercomputer gebruikte dan ook allerlei platte taal in ongepaste situaties. Dit onverwachte effect zorgde er uiteindelijk voor dat de onderzoekers maar besloten om de straattaal te verwijderen en een filter te bouwen, waardoor bepaalde woorden die in bepaalde situaties ongepast zijn helemaal niet meer te gebruiken.

Bron: Automatiseringsgids

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: supercomputer, Watson, straattaal, vieze praatjes, jeopardy

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord