abonneren

Stuxnetvirus nu ook bij Nederlands bedrijf

Er doet een nieuw soort virus de ronde dat zich vooral lijkt te richten op het saboteren van professionele computertoepassingen. Zo heeft het Stuxnetvirus al eerder een Iraanse kerncentrale lamgelegd.
Nu zijn er ook Chinese fabrieken en een Indiase satelliet getroffen en is het virus aangetroffen bij buitenlandse filialen van het Nederlandse bedrijf Vanderlande Industries.

Deskundigen van malwarebestrijder Kaspersky Lab zijn ervan overtuigd dat er met de opkomst van het Stuxnetvirus een nieuwe fase is ingetreden in het gebruik van computervandalisme: het tijdperk van cyberoorlogen en cyberterrorisme. Het kwaadaardige programma is niet bedoeld om geld te stelen, spam te versturen of persoonlijke gegevens te achterhalen, maar juist om fabrieken te saboteren en industriële systemen te beschadigen. Alle malware toe nu toe was bij het nieuwe Stuxnet vergeleken kinderspel. Kaspersky is er dan ook van overtuigd dat het Stuxnetvirus gemaakt is door een professionele organisatie. De makers moeten een grondige kennis hebben van Scada-technologie. Scada is een techniek voor het met behulp van computers besturen van industriële installaties. De Stuxnet worm maakt tegelijkertijd gebruik van verschillende kwetsbaarheden en kan alleen ontwikkeld zijn door lieden die over voldoende financiële middelen beschikken. Onderzoekers van Kaspersky Lab werken samen met Microsoft aan oplossingen om Stuxnet te bestrijden.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Security

Tags:

Laatste reactie