Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Stuxnetvirus nu ook bij Nederlands bedrijf

Er doet een nieuw soort virus de ronde dat zich vooral lijkt te richten op het saboteren van professionele computertoepassingen. Zo heeft het Stuxnetvirus al eerder een Iraanse kerncentrale lamgelegd.
Nu zijn er ook Chinese fabrieken en een Indiase satelliet getroffen en is het virus aangetroffen bij buitenlandse filialen van het Nederlandse bedrijf Vanderlande Industries.

Deskundigen van malwarebestrijder Kaspersky Lab zijn ervan overtuigd dat er met de opkomst van het Stuxnetvirus een nieuwe fase is ingetreden in het gebruik van computervandalisme: het tijdperk van cyberoorlogen en cyberterrorisme. Het kwaadaardige programma is niet bedoeld om geld te stelen, spam te versturen of persoonlijke gegevens te achterhalen, maar juist om fabrieken te saboteren en industriële systemen te beschadigen. Alle malware toe nu toe was bij het nieuwe Stuxnet vergeleken kinderspel. Kaspersky is er dan ook van overtuigd dat het Stuxnetvirus gemaakt is door een professionele organisatie. De makers moeten een grondige kennis hebben van Scada-technologie. Scada is een techniek voor het met behulp van computers besturen van industriële installaties. De Stuxnet worm maakt tegelijkertijd gebruik van verschillende kwetsbaarheden en kan alleen ontwikkeld zijn door lieden die over voldoende financiële middelen beschikken. Onderzoekers van Kaspersky Lab werken samen met Microsoft aan oplossingen om Stuxnet te bestrijden.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Security

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 30 november

donderdag 09 november

Laatste reactie