abonneren

‘Stuxnet en Flame van dezelfde makers’

Met de dag blijkt de Flame-malware fascinerender te worden. Onderzoekers van Kaspersky presenteerden vandaag bewijs dat Flame samen met Stuxnet ontwikkeld is.

Uit analyse van Kaspersky Lab blijkt dat een onderdeel van de Flame-malware, die onlangs een doelgerichte aanval uitvoerde op pc’s in het Midden-Oosten, ook al in Stuxnet zat. De ontdekking verbindt de twee doelgerichte aanvallen en maakt het waarschijnlijker dat ze onderdeel zijn van één grote cyberaanval, toegeschreven aan de VS en Israël.

Stuxnet is opgebouwd uit verschillende modules. Een daarvan, Resource 207, werd gebruikt om het virus via autorun.inf op usb-sticks te verspreiden. Na onderzoek blijkt nu dat een module van Resource 207 heel erg lijkt op een onderdeel van Flame, maar de modules zijn niet identiek. Dat wijst op het delen van broncode in een vroeg stadium. Flame heeft niet eenvoudigweg de complete module van Stuxnet overgenomen, maar op basis van de broncode wijzigingen aangebracht. Hierbij werd gebruikt gemaakt van een op dat moment onbekende zero-day exploit.

In 2010 is de nu in Flame teruggevonden module uit Stuxnet verwijderd en vervangen door modules die gebruik maken van nieuwe exploits. De makers van Flame en Stuxnet hebben volgens Kaspersky vanaf dat moment nog wel samengewerkt, maar alleen met het delen van exploits. Bewijzen voor verdere code-uitwisselingen zijn niet gevonden.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Security

Tags: beveiliging, Malware, Flame, Stuxnet

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord