Straks extra stappen nodig voor afrekenen online aankopen

Er zijn nieuwe regels in de maak, waardoor extra beveiligingsopties worden toegevoegd bij het online afrekenen van producten en diensten. Volgens creditcardmaatschappij Visa zou dat niet bevorderlijk zijn voor online aankopen.

De EU stelt nieuwe regels op, waarbij een extra beveiligingscontrole wordt geïmplementeerd boven de standaard functies. Zo zou voor elk bedrag hoger dan 10 euro een wachtwoord of beveiligingscode moeten worden ingevoerd. Nu hoeft die niet verplicht te worden opgegeven voor sommige creditcardbetalingen. De extra stap die dan straks nodig is in het afrekenproces zal volgens Visa leiden tot een terugloop van het aantal internetverkopen in Europa.

SCA

De nieuwe extra beveiligingsopties zijn een strop voor zowel online retailers als creditcardmaatschappijen, stelt Visa. De zogeheten Strong Customer Authentication (SCA) laat iedere gebruikers die iets koopt van boven de 10 euro, een extra wachtwoord of pincode invoeren, of moeten klanten gebruik maken van een cardreader om de aankoop nog eens te bevestigen. Die extra autheticatie zou ook nodig zijn voor webshops waar de creditcardgegevens van de klant al bekend zijn. De zogeheten 'one click check-out' dreigt hiermee dan te verdwijnen.

Shoppen in het buitenland

Webshoppers die buiten de Europese Unie willen winkelen, kunnen door deze nieuwe regels ook van een koude kermis thuiskomen. Websites buiten de EU moeten namelijk wel de nieuwe functies voor shoppers uit Europa toevoegen aan hun systeem. Doen ze dat niet, dan is het niet mogelijk om af te rekenen.

"We ondersteunen extra beveiligingsopties die nodig zijn voor online betalen volledig. Maar er moet wel een goede balans zijn tussen beveiliging en gemak. De geplande regels van de EU zorgen voor een onredelijke balans en maakt het voor consumenten lastig om aankopen te doen, op welk apparaat en waar dan ook", aldus Peter Bayley van Visa.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: online shoppen, creditcard, visa