abonneren

'Stemwijzers koppelden politieke voorkeur aan ip- en mailadres'

24 stemwijzers hebben opnieuw hun werkwijze moeten aanpassen na inmenging van de Autoriteit Persoonsgegevens. De sites bewaarden gevoelige data, vaak zonder toestemming.

Het betrof in sommige gevallen politieke voorkeuren van de mensen die de stemwijzers invulden, die vervolgens gekoppeld werden aan hun ip-adres en soms ook e-mailadres. Die data werd vaak voor lange, of zelfs onbepaalde tijd opgeslagen.

Volgens het AP is dit tegen de Wet bescherming persoonsgegevens. De stemwijzers moesten dan ook op een andere manier te werk gaan, of een boete riskeren. Volgens de privacy-waakhond werkten alle onderzochte sites netjes mee.

"Na optreden van de AP hebben deze partijen hun beleid en werkwijze waaronder de informatie op de website aangepast en de overtreding beëindigd," aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de AP ingrijpt tijdens deze verkiezingen. Zo bleek eerder dat een groot deel van de stemwijzers geen https inzetten, en daardoor waren de verstuurde gegevens te onderscheppen. Een reeël gevaar, zo bleek daarvoor nog.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: Privacy, Verkiezingen, Stemwijzer

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord