Stelling: Windows 7 kan nog jaren mee

Op 14 januari 2020 stopt Microsoft de gratis technische ondersteuning van Windows 7. Het besturingssysteem krijgt dan alleen nog tegen betaling beveiligingsupdates. De fabrikant raadt alle gebruikers aan om over te stappen naar Windows 10. Is dat een goed idee of kunnen hardnekkige Windows 7-gebruikers nog jaren vooruit? PCM deed een rondvraag.

Dennis Gandasoebrata, Windows-deskundige

“Nee, Windows 7 is in 2009 uitgebracht, maar was daarvoor al twee jaar in ontwikkeling. Het besturingssysteem is dus elf jaar oud. In 2020 stopt Microsoft na tien jaar met de softwareondersteuning, dat vind ik lang genoeg. Naar mijn mening moeten Windows 7-gebruikers overstappen op een nieuwer besturingssysteem als Windows 10."

"Het is zonde dat sommige bedrijven nog moeten betalen voor verlengde beveiligingsupdates voor Windows 7. Als je écht geen afscheid wilt nemen van Windows 7, haal je pc dan van het internet en netwerk. Alleen dan kun je een Windows 7-computer nog jaren gebruiken.”

Loran Kloeze, programmeur en data-onderzoeker

“Nee, op een gegeven moment zul je mee moeten met de flow. Natuurlijk, Windows 7 verandert niet en kan over tien jaar exact hetzelfde als nu. Maar nieuwere besturingssystemen bieden meer functionaliteit en zullen meer met ‘veiligheid eerst’ in het achterhoofd zijn ontwikkeld."

"Ga je door met Windows 7, dan zal Microsoft enige tijd ondersteuning bieden tegen betaling, maar waar zijn we dan met z’n allen nog mee bezig? Op een gegeven moment moet je verder en mag je van een commercieel bedrijf zoals Microsoft niet meer verwachten.”

Joris Peterse, redactie-expert

“Ja, Microsoft stelt wel dat de ondersteuning gestopt wordt, maar nog steeds zorgt het bedrijf voor patches voor afgedankte besturingssystemen. Zo bracht het bedrijf onlangs nog een patch uit voor de kwetsbaarheden die de WannaCry-ransomware uitbuitte."

"Zolang ze dit blijven doen, kun je Windows 7 nog best gebruiken. Bijvoorbeeld voor singeplayer-games of documentverwerking, mits je hem zo min mogelijk in contact brengt met internet. Want de patches verschijnen lang na een virusepidemie en garanties heb je niet.”

Thom Knepper, lezer

“Nee, het gebruik van Windows 7 kan tegenwoordig echt niet meer. De hoofdreden hiervoor is het krijgen van updates. De beveiliging van Windows 7 is gewoon niet meer zo goed op orde als bijvoorbeeld Windows 10. Kijk bijvoorbeeld naar bedreigingen als WannaCry. "

"Daarnaast werken de meeste programma’s tegenwoordig veel beter op Windows 10, inclusief veel synchronisatiediensten. Dit is met name een voordeel voor het back-uppen van data. Windows 7 is hier gewoon minder goed in. En zo zijn er nog veel meer argumenten om toch echt afscheid te nemen van Windows 7.”

Geschreven door: Rens Blom op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: windows 10, stelling