Stelling: Is Spotify eigenlijk wel goed voor artiesten?

Spotify
Streamingdiensten zijn niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Toch is kritiek, onder andere van platenmaatschappijen en kleinere artiesten. Platforms als Spotify zouden namelijk te lage vergoedingen uitkeren: zo’n 0,0050 cent per stream. Is de dienst wel zo goed voor muzikanten? We vragen het vier experts.

Laurence Arnold, lezer

“Ja, want door een legale streamingdienst te gebruiken, steun ik de artiesten op financieel gebied. Daarnaast beveelt Spotify mij artiesten aan waar ik normaal gesproken niet snel naar luister, bijvoorbeeld omdat ze niet zo bekend zijn. De algoritmen van de dienst doen dat best goed. Deze worden dus gratis gepromoot."

"De vergoedingen die Spotify uitkeert aan muzikanten, zijn relatief laag. Maar vergeet niet dat het bedrijf pas in november voor het eerste winst maakte. Bij hogere vergoedingen gaat de dienst misschien wel failliet, en dat wil ik absoluut niet.”

Sander van der Heide, mastering engineer

Foto door Pier Durk Hogeterp

“Nee, Spotify is alleen goed voor enkele artiesten. Voor beginnende artiesten is het een prima platform om hun muziek te promoten. Maar de meeste artiesten, degenen die geen promotie nodig hebben, verdienen over het algemeen weinig, omdat Spotify per stream uitkeert."

"Dat is jammer, want om zo veel mogelijk streams te krijgen, moeten ze hun muziek nog meer geschikt maken voor het grote publiek. Spotify’s verdienmodel is alleen interessant voor een paar hele populaire artiesten. Dat wil echter niet zeggen dat het platform niet goed is; het is een te gekke dienst om muziek te luisteren en te ontdekken.”

Jeffrey Noordermeer, rapper

“Ja, Spotify is hét platform voor zowel de beginnende als de professionele artiest. In dit digitale tijdperk is downloaden en streamen erg populair en met Spotify houd je er als muzikant zelf wat aan over. Zie het als een extra inkomstenbron in een lastige tijd."

"Daarnaast kan de dienst voor flink meer naamsbekendheid zorgen. Je bereikt via Spotify een groter en nieuwer publiek, wat mede te danken is aan de slimme afspeellijsten. Als je dit rekensommetje doorhebt, is Spotify echt je beste vriend die je nooit meer kwijt wilt. Zowel als artiest als luisteraar.”

Victor den Hollander, jurist met muzikale cliënten

“Ja, Spotify is denk ik op de lange termijn goed voor artiesten. Zo is het dankzij Spotify gemakkelijker voor artiesten om hun muziek beluisterd te krijgen. Onder andere door de playlistfuncties in Spotify waarbij luisteraars en fans nieuwe muziek ontdekken."

"Financieel is Spotify denk ik op de lange termijn ook goed voor artiesten; er was in het verleden sprake van geheimzinnige deals met tussenpersonen, maar sinds kort worden artiesten door Spotify ook zelf in staat gesteld hun muziek te uploaden en daarmee bijvoorbeeld de (voor sommige kostbare) diensten van bijvoorbeeld labels uit te sparen.”

Geschreven door: Rens Blom op

Category: Nieuws, Streaming media

Tags: streaming, spotify, stelling