Stekker uit Anonabox-Kickstarter

Kickstarter.com heeft de crowdfundingcampagne voor de populaire Tor-router Anonabox stilgelegd, nadat de betrouwbaarheid van het project in twijfel werd getrokken.

De Anonabox was een klein wit apparaatje, voorzien van Tor-technologie. Door deze aan je bestaande router te koppelen, was het de bedoeling dat al je internetverkeer versleuteld werd. Snel, gemakkelijk en goedkoop anoniem internetten dus.

Bedenker August Germar en zijn team zochten slechts 7500 dollar om het project te verwezenlijken, maar de vraag naar de hardware bleek zo groot dat er binnen een paar dagen zo'n 600.000 dollar toegezegd werd door enthousiaste aankomende kopers.

Bedrog

De campagne gaat nu echter niet door omdat de makers de regels van Kickstarter hebben geschonden. Je mag daar niet 'andermans producten aanbieden terwijl je claimt ze zelf te hebben gebouwd'  of 'belangrijke feiten over het project achterhouden.' En dat gebeurde bij de Anonabox wel.

Sceptische internetgebruikers wezen Kickstarter.com er op dat de Tor-router wel erg leek op een goedkope wifi-router uit China. Zowel het uiterlijk als het innerlijk van de Anonabox bleken niet zelf verzonnen. Daarop startte Kickstarter een onderzoek, met een schorsing tot gevolg.

Toch kopen

Omdat de campagne nog niet afgelopen was, is niemand zijn geld kwijtgeraakt. Ondanks dat Germar nu de honderdduizenden dollars aan zijn neus voorbij ziet gaan, is op de website van Anonabox wel te lezen dat de gadget daar binnenkort op te koop is. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: Tor