Steeds vaker storingen door buitenaardse straling

Het magneetveld van de aarde wordt steeds zwakker. Daardoor is onze blauwe planeet minder goed beschermd tegen kosmische straling en krijgen wij aardlingen steeds meer en vaker last van storingen bij bijvoorbeeld mobiele communicatie.

Nu.nl meldt dat storingen door straling uit de ruimte steeds vaker voorkomen. Om de aarde zit een magneetveld, dat ons beschermt tegen kosmische straling. Maar dat magneetveld wordt al eeuwen lang steeds zwakker. In 1.000 jaar tijd is de kracht van het veld met 20 procent afgenomen, volgens onderzoeker Lennart de Groot. Ook zegt hij dat het magneetveld schommelt in kracht op lokaal niveau. Op sommige plekken kan het veld dan ook in relatief korte tijd met maximaal 50 procent afnemen.

En dat merken we volgens De Groot. “Straling vanuit de ruimte heeft invloed op draadloze communicatie- en datanetwerken, communicatie in het luchtvaartverkeer en communicatie met satellieten”, aldus de onderzoeker. Er zullen volgens hem steeds vaker storingen optreden doordat de kosmische straling interfereert met onze draadloze communicatie. Dat betekent dus mobiele communicatie, maar ook bijvoorbeeld vliegtuigen kunnen er last van hebben. “Een mogelijke consequentie is bijvoorbeeld dat vliegtuigen op een lagere breedtegraad moeten vliegen, wat de vluchtduur verlengt”, stelt De Groot.

Hoewel de kracht van het magneetveld gestaag afneemt, zal het zeker niet verdwijnen. Wel kan de kracht van het veld nog kleiner worden en wat de gevolgen daarvan zijn is niet bekend in de wetenschap. Het magneetveld fungeert als een soort schild voor de aarde. De kosmische straling wordt richting de polen gestuurd door het veld. 

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: wetenschap, onderzoek, mobiele communicatie