abonneren

Staren naar kleine schermen maakt mensen onzeker

Harvard Business School heeft onderzocht welke invloed de grootte van een scherm heeft op gedrag en houding. Als je op een smartphone-scherm werkt ben je minder assertief dan bijvoorbeeld wanneer je op een laptop aan de slag bent, zo blijkt.

Je reputatie als taaie, hardwerkende doorzetter kan wel eens een deuk krijgen als je te veel tijd aan een kleine smartphone spendeert. Uit een studie van enkele onderzoekers van de Hardvard Business School blijkt dat het gebruik van apparaten met een klein scherm ertoe kan leiden dat mensen zich minder assertief gedragen dan mensen met grote schermen. 

Voor de studie gebruikten de onderzoekers 75 deelnemers die op willekeurig toegewezen apparaten verschillende taken moesten uitvoeren. Omdat Apple heel wat verschillende schermgroottes in haar gamma heeft, besloten de onderzoekers enkel met Apple-producten te werken. De testpersonen kreeg een iPod Touch, een iPad, een MacBook Pro of een iMac. De resultaten kunnen echter probleemloos geëxtrapoleerd worden naar toestellen van andere merken.

“Ik ben dadelijk terug”, kregen de deelnemers van de onderzoeker te horen wanneer de taken voltooid waren. “Ik zal dan kort enkele vragen stellen en daarna betaal ik je zodat je kunt vertrekken. Als ik er binnen vijf minuten nog niet ben, kom je maar achter me vragen bij de receptie.”

De onderzoeker wachtte vervolgens tien minuten om terug te keren. Deelnemers die een kleiner scherm hadden gekregen voor de test, wachtten beduidend langer om de onderzoeker te gaan halen bij de receptie.

De Harvard-onderzoekers bekeken tijdens de test ook de correlatie tussen de lichaamshouding en het toestel dat de proefpersonen in handen kregen. Hieruit bleek dat smartphone- en tabletgebruikers een eerder bekrompen houding aannamen. Desktop-gebruikers hebben een meer open houding. “Wie een groter beeldscherm kreeg, bleek een stuk assertiever te zijn”, zegt de studie.

Copyright: Harvard Business School

De studie sluit af met wat tips en advies. “Heel wat mensen besteden dagelijks flink wat uren aan elektronische apparaten. De impact van het apparaat verliezen we echter vaak uit het oog. Probeer daarom bijvoorbeeld net voor – en zeker ook tijdens – een vergadering je smartphone even aan de kant te schuiven.” 

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: onderzoek, smartphones, schermen, tablets

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord