Staatscensuur internet door Nederland verworpen

Nederland heeft samen met een aantal andere Westerse landen tegengehouden dat er meer staatscontrole mogelijk wordt op internet. Dat gebeurde op een internationale conferentie voor telecommunicatie in Dubai.

In de nacht van donderdag op vrijdag is in Dubai op een internationale conferentie voor telecommunicatie een verdrag op tafel geworpen waarin richtlijnen stonden die staatstoezicht op internet mogelijk zou maken. Rusland, China en een aantal Arabische landen zouden graag meer controle hebben over wat er op internet gebeurt.

Samenwerken

Westerse landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten verklaarden dat ze een verdrag dat staatscontrole op internet mogelijk maakt niet zullen ondertekenen. Volgens europarlementarier Marietje Schaake van D66 zijn er “nu duidelijk twee visies over de toekomst van het internet die haaks op elkaar staan: openheid versus meer overheidscontrole. Samenwerking binnen de EU, maar ook met onze internationale partners, is essentieel om het open en vrije internet te behouden."

Patstelling

Schaake constateert dat er nu geen internationale consensus is. “Maar welke gevolgen heeft deze patstelling voor Europese internetgebruikers en bedrijven, zowel in de EU maar ook daarbuiten?” vraagt ze zich af.

Kroes zou dit volgens Schaake moeten uitzoeken en het Europese Parlement snel moeten voorlichten over de uitkomst van de conferentie. "Digitale vrijheden zijn een prioriteit in het Europese buitenlandbeleid. Dat wordt nu dus nog belangrijker."

Bron: Nu.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten