abonneren

Tool van Amnesty International detecteert spyware

Met een nieuwe tool van Amnesty International is het nu mogelijk om spyware te detecteren. Detekt is vooral in het leven geroepen voor journalisten en mensenrechtenactivisten wiens internetvrijheid vaak wordt bedreigd door spyware.

Amnesty International houdt zich veel bezig met de vrijheid van internet en zag zich genoodzaakt om een verweer te bieden tegen overheidsinstanties en grote bedrijven die de spyware gebruiken om bijvoorbeeld de vrijheid van journalisten te ondermijnen. In samenwerking met de Duitse security-researcher Claudio Guarnieri, het Amerikaanse Electronic Frontier Foundation, het Duitse Digitale Gesellschaft en het Britse Privacy International kwam het tot Detekt.

Een voorbeeld van spyware is het programma FinSpy, gecreëerd door het Duitse Gamma International. De spyware werd verkocht aan verschillende overheidsinstanties waaronder het Nederlandse KLPD (korps landelijke politiediensten) . Dit bleek uit documenten van Wikileaks.
Met FinSpy is het mogelijk voor organisaties om Skype-gesprekken af te luisteren, bestanden van de harde schijf te kopiëren, het afluisteren van de microfoon, het bekijken van de emails en zelfs tot het gebruik van de camera van de gebruiker.

Met de komst van Detekt is er nu een tool gekomen om spyware zoals FinSpy tegen te gaan. Om volledige internetvrijheid te garanderen wil Amnesty International de rechten van de mens verder aanscherpen op het gebied van internet.

Geschreven door: Dave Laaper op

Category: Nieuws, Security

Tags: Detekt, Spyware, finspy, amnesty international, internetvrijheid