SpotPlanet stopt na dreigement Brein

Er is weer een aanbieder van NZB-bestanden offline gehaald door stichting Brein. Usenetcommunity SpotPlanet.org is door stichting Brein gesommeerd om te stoppen met de activiteiten en geeft gehoor aan die eis.

Stichting Brein heeft op 19 december een sommatiebrief gestuurd naar de uitbater van de populaire nieuwsgroepenzoekmachine SpotPlanet.org. In de brief wordt geëist dat de openbaarmaking en terbeschikkingstelling van auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt gestaakt. Op 4 januari 2013 moet de website offline zijn volgens de brief, omdat de eigenaar anders gedagvaard wordt. Volgens Brein bestaat meer dan 90 procent van het aangeboden materiaal uit illegale auteursrechtelijk beschermde content.

Online FTD

Op SpotPlanet.org staat een online versie van de eerder offline gehaalde nieuwsgroepencommunity FTD. Er worden door gebruikers van de website posts op nieuwsgroepen/Usenet gespot. Gebruikers kunnen via de spot-pagina een NZB-bestand downloaden die alle informatie bevat om de afzonderlijke ingepakte bestanden met daarin bijvoorbeeld films, muziek of software te downloaden.

Via deze spots en het ter beschikking stellen van NZB-bestanden, faciliteert SpotPlanet volgens Brein structureel auteursrechtinbreuken en het gebruikmaken van ongeautoriseerde content. De eigenaar van SpotPlanet heeft naar aanleiding van de sommatiebrief besloten op 3 januari 2013 de stekker uit de online FTD-variant te trekken. Hij of zij heeft dat bekendgemaakt via een nieuwsbericht op de eigen website.

Geen haat-reacties

In het bericht geeft de eigenaar aan dat SpotPlanet te groot is geworden, waardoor het nu een mikpunt van 'een bepaalde instantie' is. De eigenaar bedankt iedereen en vond het leuk zo lang het heeft mogen duren. Ook roept hij of zij op geen haat-reacties te posten richting 'bepaalde instanties', maar dat bedankjes welkom zijn.

Alternatieven

SpotPlanet heeft meer dan 100.000 leden en is opgestart in maart 2011, net nadat Brein het originele FTD op de knieën had gekregen. Na de ondergang van FTD zijn ook de alternatieven Spotnet en Spotgrit opgedoken. Deze bestaan op het moment nog wel en bieden vergelijkbare dienstverlening. Het grootste verschil is dat dit beide op zichzelf staande applicaties zijn.

Bron: Computer Idee

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Tools

Tags: zoekmachine, alternatieven, spotnet, usenet, nieuwsgroepen, spots, nzb-bestanden, nzb, spotgrit, illegale content, auteursrechtelijk materiaal, spotplanet